Czernina: przepis z restauracji Pałacu Lubostroń [LATO Z RADIEM]
2021-03-29
![Czernina: przepis z restauracji Pałacu Lubostroń [LATO Z RADIEM]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-TEqH-UdsS-gEJU_czernina-przepis-z-restauracji-palacu-lubostron-lato-z-radiem-664x442.jpg)
łatwy
60 min
4
W tegorocznej trasie Lata z Radiem studio plenerowe radiowej Jedynki stanie na łabiszyńskim rynku. Niedaleko od Łabiszyna znajduje się urokliwy Pałac Lubostroń. Restauracja tego historycznego miejsca słynie z przysmaków kuchni polskiej. Proponujemy przepis na czerninę, zupę wymagającą kunsztu i cierpliwości. Ale niezrównany smak czerniny wynagrodzi wszystko.
SKŁADNIKI
- Na 2 litry zupy:
- marchew 0,25 dkg,
- pietruszka 01 dkg,
- por 0,15 dkg,
- seler 0,15 dkg,
- porcje rosołowe- grzbiety z gęsi 1,2 kg,
- owoce suszone 0,20 dkg,
- żołądki gęsie 0,80 dkg,
- krew 200 ml,
- sól, pieprz, jałowiec, cząber, majeranek, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie
- miód
- mąka pszenna
- ocet
- Na 1 kg klusek ziemniaczanych do czerniny:
- ziemniaki 1 kg,
- mąka ziemniaczana 0,25 dkg,
- mąka pszenna 0,25 dkg,
- jajko 1 szt.,
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotować wywar z grzbietów gęsi i żołądków, z dodatkiem jałowca i ziela angielskiego.
- Gdy mięso jest miękkie, przecedzić, dodać suszone owoce ( śliwki, jabłka, żurawinę) i majeranek.
- Doprawić solą, pieprzem, dodać miód i czosnek. Dodać krew roztrzepaną z mąką, dodawać w temperaturze około 60°C, żeby krew się nie ścięła.
- Doprawić solą, pieprzem, octem. Dodać cząber.
- Podawać z kluskami ziemniaczanymi. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać mąkę i jajko, zagnieść. Uformować kluski i ugotować w osolonym wrzątku.