Cytrynowa zupa z kurczakiem i makaronem orzo. Włoski sposób na chłody

Cytrynowa zupa z kurczakiem i makaronem orzo. Włoski sposób na chłody
Autor: Shutterstock Tę zupę o włoskim rodowodzie warto przygotować w chłodne dni - jest sycąca i aromatyczna
łatwy
30 min
4

Cytrynowa zupa z kurczakiem i makaronem orzo ma włoski rodowód i temperament. Dzięki dodatkowi soku z cytryny zupa ma oryginalny smak i aromat. W chłodny dzień rozgrzeje i nakarmi ciało i duszę.

Zobacz nasze inne przepisy na rozgrzewające zupy na chłody

SKŁADNIKI

  • 2 łodygi drobno posiekanego selera
  • 2 średnie marchewki obrane i drobno posiekane
  • 1/2 średniej cebuli posiekanej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 l bulionu z kurczaka
  • 700 g  piersi z kurczaka
  • 1/2 opakowania makaronu orzo, ok.250 g
  • 1 łyżka soku z cytryny lub więcej - w zależności od upodobań
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: 1 cytryna w plastrach

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Seler, marchew i cebulę podsmaż w garnku z grubym dnem, na oliwie wymieszanej z masłem - na średnim ogniu przez 5-7 minut.
  • Dodaj czosnek i smaż przez około 30 sekund, następnie dodaj mąkę i smaż jeszcze przez minutę.
  • Wlej bulion z kurczaka i mieszaj, aż mąka się rozpuści, następnie dodaj kurczaka. Doprowadź zupę do wrzenia. Zupę przykryj (lekko uchyloną pokrywką), zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • Dodaj makaron orzo i gotuj przez kolejne 10 minut lub do momentu, gdy makaron będzie gotowy. Dość często mieszaj, ponieważ zupa po dodaniu makaronu ma tendencję do lekkiego przypalania się na dnie garnka.
  • Wyjmij kurczaka z garnka i pokrój go, a następnie dodaj z powrotem. Dodaj sok z cytryny, pietruszkę i dopraw zupę solą i pieprzem według potrzeb.
  • Natychmiast podawaj ozdobioną plastrami cytryny.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej