Cytrynowa zupa z kurczakiem i makaronem orzo. Włoski sposób na chłody
2022-09-22

łatwy
30 min
4
Cytrynowa zupa z kurczakiem i makaronem orzo ma włoski rodowód i temperament. Dzięki dodatkowi soku z cytryny zupa ma oryginalny smak i aromat. W chłodny dzień rozgrzeje i nakarmi ciało i duszę.
Zobacz nasze inne przepisy na rozgrzewające zupy na chłody
SKŁADNIKI
- 2 łodygi drobno posiekanego selera
- 2 średnie marchewki obrane i drobno posiekane
- 1/2 średniej cebuli posiekanej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki mąki
- 1,5 l bulionu z kurczaka
- 700 g piersi z kurczaka
- 1/2 opakowania makaronu orzo, ok.250 g
- 1 łyżka soku z cytryny lub więcej - w zależności od upodobań
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- do podania: 1 cytryna w plastrach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Seler, marchew i cebulę podsmaż w garnku z grubym dnem, na oliwie wymieszanej z masłem - na średnim ogniu przez 5-7 minut.
- Dodaj czosnek i smaż przez około 30 sekund, następnie dodaj mąkę i smaż jeszcze przez minutę.
- Wlej bulion z kurczaka i mieszaj, aż mąka się rozpuści, następnie dodaj kurczaka. Doprowadź zupę do wrzenia. Zupę przykryj (lekko uchyloną pokrywką), zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Dodaj makaron orzo i gotuj przez kolejne 10 minut lub do momentu, gdy makaron będzie gotowy. Dość często mieszaj, ponieważ zupa po dodaniu makaronu ma tendencję do lekkiego przypalania się na dnie garnka.
- Wyjmij kurczaka z garnka i pokrój go, a następnie dodaj z powrotem. Dodaj sok z cytryny, pietruszkę i dopraw zupę solą i pieprzem według potrzeb.
- Natychmiast podawaj ozdobioną plastrami cytryny.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne