Amerykańska zupa z kurczaka i kukurydzy - przepis na pożywny chicken chowder
2021-04-13
łatwy
30 min
4
Amerykańska zupa z kurczaka i kukurydzy jest bardzo prosta do przygotowania, a składniki na nią kupimy w każdym sklepie. Ta pożywna zupa jest też smaczna i sycąca, idealna na chłodniejsze dni.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg piersi kurczaka
- 4 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 cebula 4 ziemniaki
- 1 puszka kukurydzy (200 ml)
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- łyżka masła
- cytryna
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- drobno posiekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi pokroić na niezbyt małe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obierać i pokroić w kostkę.
- W garnku o grubym dnie rozgrzać olej z masłem, wrzucićć cebulę i często mieszając, doprowadzić do zeszklenia.
- Dodać mięso i cały czas mieszając smażyć, aż zmieni kolor.
- Wlać bulion i dodać ziemniaki. Gotować na małym ogniu, aż ziemniaki zaczną mięknąć, wtedy dodać odsączoną i przepłukaną wrzątkiem kukurydzę. Gotować na małym ogniu 10 minut.
- Mleko wymieszać ze śmietanką i wlać do zupy. Podgrzewać przez 2-3 minuty nie dopuszczając do zagotowania. Zupę doprawić solą i pieprzem oraz sokiem cytrynowym. Podawać udekorowaną natką pietruszki.