Amerykańska zupa z kurczaka i kukurydzy - przepis na pożywny chicken chowder

Amerykańska zupa z kurczaka i kukurydzy - przepis na pożywny chicken chowder
Autor: Shutterstock Zupa z kurczaka i kukurydzy to amerykański sposób na sycący i pożywny obiad
łatwy
30 min
4

Amerykańska zupa z kurczaka i kukurydzy jest  bardzo prosta do przygotowania, a składniki na nią kupimy w każdym sklepie. Ta pożywna zupa jest  też smaczna i sycąca, idealna na chłodniejsze dni.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg piersi kurczaka
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 cebula 4 ziemniaki
  • 1 puszka kukurydzy (200 ml)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • łyżka masła
  • cytryna
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • drobno posiekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi pokroić na niezbyt małe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obierać i pokroić w kostkę.
  • W garnku o grubym dnie rozgrzać olej z masłem, wrzucićć cebulę i często mieszając, doprowadzić do zeszklenia.
  • Dodać mięso i cały czas mieszając smażyć, aż zmieni kolor.
  • Wlać bulion i  dodać ziemniaki. Gotować na małym ogniu, aż ziemniaki zaczną mięknąć, wtedy dodać odsączoną i przepłukaną wrzątkiem kukurydzę. Gotować na małym ogniu 10 minut.
  • Mleko wymieszać ze śmietanką i wlać do zupy. Podgrzewać przez 2-3 minuty nie dopuszczając do zagotowania. Zupę doprawić solą i pieprzem oraz sokiem cytrynowym. Podawać udekorowaną natką pietruszki.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej