Aksamitna zupa z soczewicy i pasternaku - dietetyczne danie o kremowej konsystencji
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Zupa z soczewicy i pasternaku jest bardzo treściwa. Aksamitny krem syci na długo i daje energię na cały dzień. Jest też bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Wystarczy podsmażyć składniki, podlać bulionem i pozwolić jej się ugotować.
SKŁADNIKI
- 1 l bulionu warzywnego, drobiowego lub wody
- 50 g czerwonej soczewicy
- 2 korzenie pasternaku
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- 4 plasterki chudego boczku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek pokroić i podsmażyć na chrupiąco na suchej patelni.
- Warzywa obrać i pokroić, dorzucić do boczku i smażyć na małym ogniu, dodać soczewicę i wymieszać.
- Po chwili podlać bulionem lub wodą, zagotować i przykryć. Gotować do miękkości ziaren.
- Zupę zblendować lub przetrzeć przez sito, przyprawić. Podawać ze świeżym szczypiorkiem.