Aksamitna zupa chrzanowa na kabanosach z łososia

Milena Łakomska
Aksamitna zupa chrzanowa na kabanosach z łososia
Autor: thinkstockphotos.com Zupa chrzanowa z kiełkami rzodkiewki
łatwy
15 min
4

Bardzo ciekawa aksamitna zupa chrzanowa na kabanosach z łososia - to propozycja na Wielkanoc i nie tylko. Chrzan jest bardzo zdrowy, ma właściwości bakteriobójcze a dodatek wędzonego łososia nadaje tej zupie interesującego posmaku. Polecamy gorąco ten przepis. Warto go wypróbować!

SKŁADNIKI

  • pęczek szczypiorku
  • 150 g kabanosów z łososia
  • cebula
  • duże jabłko
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/2 szklanki chrzanu (najlepiej świeży, ale może być też ze słoiczka)
  • 400 ml śmietany 18 proc
  • 1/2 litra wody
  • 2 łyżki oliwy
  • serek topiony z łososiem
  • kiełki rzodkiewki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotować wodę z zielem angielskim, liściem laurowym, dodać zmiksowaną cebulę i jabłko (bez skórki i gniazda nasiennego) oraz pozostałe składniki, oprócz szczypiorku i łososia. Gotować na małym ogniu 30 minut.
  • Umyty szczypiorek posiekać, dodać pod koniec gotowania razem z pokrojonym w plasterki kabanosem z łososia. Zupę podawać bardzo gorącą. Można dodatkowo ozdobić kiełkami, np. rzodkiewki.
Milena Łakomska