Zupa migdałowa z owocami: przepis na pyszne śniadanie

Zupa migdałowa z owocami
Autor: thinkstockphotos.com Pyszna zupa migdałowa ze świeżymi owocami zasmakuje zarówno dorosłym, jak i maluchom
łatwy
25 min
4

Znudziła Ci się zwykła zupa mleczna na śniadanie? Wypróbuj przepis na zupę migdałową na mleku. Robi się ją bardzo prosto - możesz wykorzystać gotowe płatki migdałowe. Ta delikatna potrawa sprawdzi się również podczas Świąt Bożego Narodzenia. Na kresach stanowi ona zamiennik, albo uzupełnienie tradycyjnych: barszczu z uszkami, zupy grzybowej albo zupy rybnej. Podajemy dobry przepis na zupę migdałową.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy migdałowe: Migdałowa zupa wigilijna, Zupa migdałowa z cynamonem, Zupa migdałowa - przepis z kresów.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijny barszcz z uszkami , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa rybna.

SKŁADNIKI

  • 15 dag płatków migdałowych
  • 1 litr mleka
  • łyżka masła
  • 20 dag winogron lub innych świeżych owoców
  • sól, cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki migdałowe sparz i rozgnieć lub zmiksuj w blenderze, dodając odrobinę wody lub mleka.
  • Do garnka wlej mleko, wsyp migdały i całość gotuj ok. 15 minut.
  • Po tym czasie dodaj łyżkę masła oraz łyżeczkę cukru i szczyptę soli.
  • Do tak przygotowanej zupy dodaj pokrojone na drobne kawałki owoce.