Zrobisz go wieczorem, rano pokochasz! Chai chia pudding, który uzależnia

2025-12-11 4:07

Kremowy, aromatyczny i idealny na śniadanie. Prosty przepis na chai chia pudding sprawdzi się każdego dnia. Nie tylko jest dziecinnie łatwy w przygotowaniu, ale za każdym razem wychodzi przepyszny. Rozkoszuj się tym prostym daniem, które da nam energii na cały dzień.

Zrobisz go wieczorem, rano pokochasz! Chai chia pudding, który uzależnia

i

Autor: Nblx/ Shutterstock
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Masz po dziurki w nosie owsianki, a wciąż zależy Ci na zdrowym i pożywnym śniadaniu? Cóż mamy na to sposób! Przepyszny, kremowy i pełen smaku chai chia pudding, który idealnie pasuje nie tylko na śniadanie, ale również zdrowy deser. To perfekcyjny sposób, by zyskać energię na cały dzień.

Przyprawy chia - skąd się wzięły?

Choć pudding chia nie jest już niczym nowym, to połączenie go z przyprawami chai może być zaskakujące dla wielu. Masala chai pochodzi z Indii. Jest to aromatyczna herbata z mlekiem i mieszanką przypraw: cynamonem, kardamonem, imbirem, goździkami i czarnym pieprzem.

W tej wersji pomijamy jednak herbatę i wykorzystujemy same aromaty, by nadać naszemu puddingowi niesamowitego smaku, który na długo pozostanie w naszej pamięci. Ten smak zachwyca swoją prostotą i intensywnością.

Z czym podawać pudding chai chia?

Nasz pudding najlepiej podawać z:

  • plasterkami banana
  • prażonymi migdałami
  • granatem
  • owocami jagodowymi
  • masłem orzechowym

Szybki i praktyczny sposób na aromatyczne śniadanie, które wychodzi za każdym razem. Rozkoszuj się smakiem, który pokochały miliony.

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki nasion chia
  • 200 ml mleka 
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Przyprawy chai:
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
  • szczypta kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta goździków mielonych
  • szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W miseczce mieszamy mleko z przyprawami, wanilią i słodzidłem.
  • Dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy.
  • Odstawiamy na około 10 minut.
  • Ponownie mieszamy, by nasiona chia równomiernie napęczniały.
  • Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej na całą noc).
  • Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...