Zielona cebulka w roli głównej. Mięciutkie zawijasy drożdżowe, które zachwycają

Dieta wegetariańska
Na śniadanie, kolację czy jako przekąska? Drożdżowe zawijasy z zieloną cebulką świetnie się sprawdzą niezależnie od okazji. Przygotujemy je w kilka chwil, a smakować będą wybornie. Smak, wygląd i prostota - to wszystko sprawia, że nasze zawijasy są idealnym wyborem dla każdego.
Robi się je podobnie do cynamonek. Smakują obłędnie
Aromatyczne zawijańce świetnie sprawdzą się na każdy dzień tygodnia. Są proste w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie. Nie szkodzi również fakt, że przepięknie się prezentują, dzięki dodatkowi zielonej cebulki do nadzienia. Jest to naprawdę strzał w dziesiątke - niezależnie od pory dnia.
Te drożdżowe zawijańce są lekko chrupiące z zewnątrz, ale mięciutkie i pełne smaku w środku. To prosty sposób na szybki posiłek. Nasze zawijańce mogą nieco przypominać popularne bułeczki cynamonowe, a to dlatego, że sposób ich wykonania jest praktycznie taki sami.
Aromatyczne bułeczki w kilku krokach. Rozsmakuj się
Tym razem jednak zamiast słodkich cynamonowych bułeczek przygotujemy wytrawne zawijańce z cebulowym farszem. Jeśli chcemy możemy całość jeszcze posypać startym parmezanem, by smakowały jeszcze lepiej.
Tak przygotowane bułeczki świetnie się sprawdzą zarówno na śniadanie, jak i na kolację czy przekąskę. Najlepiej smakują jeszcze na ciepło, choć bez problemu można jej jeść następnego dnia. Nie ma na co czekać. Przygotuj te aromatyczne bułeczki, chwyć jedną w rękę i zajadaj się!
SKŁADNIKI
- Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml ciepłego mleka
- 60 g masła
- 1 jajko
- Nadzienie:
- 1 pęczek zielonej cebulki
- 40 g miękkiego masła
- sól i pieprz
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- Do posmarowania:
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- W misce mieszamy mąkę, sól, drożdże, masło i mleko.
- Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
- Cebulkę drobno siekamy.
- Mieszamy ją z solą, pieprzem, czosnkiem i miękkim masłem.
- Ciasto rozwałkowujemy.
- Smarujemy masłem cebulowym.
- Zwijamy jak roladę.
- Kroimy na kawałki,
- Układamy na blaszce do pieczenia,
- Przykrywamy i odstawiamy na około 25 minut.
- Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.