Zielona cebulka w roli głównej. Mięciutkie zawijasy drożdżowe, które zachwycają

Zielona cebulka w roli głównej. Mięciutkie zawijasy drożdżowe, które zachwycają
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
12

Dieta wegetariańska

Na śniadanie, kolację czy jako przekąska? Drożdżowe zawijasy z zieloną cebulką świetnie się sprawdzą niezależnie od okazji. Przygotujemy je w kilka chwil, a smakować będą wybornie. Smak, wygląd i prostota - to wszystko sprawia, że nasze zawijasy są idealnym wyborem dla każdego.

Robi się je podobnie do cynamonek. Smakują obłędnie

Aromatyczne zawijańce świetnie sprawdzą się na każdy dzień tygodnia. Są proste w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie. Nie szkodzi również fakt, że przepięknie się prezentują, dzięki dodatkowi zielonej cebulki do nadzienia. Jest to naprawdę strzał w dziesiątke - niezależnie od pory dnia.

Te drożdżowe zawijańce są lekko chrupiące z zewnątrz, ale mięciutkie i pełne smaku w środku. To prosty sposób na szybki posiłek. Nasze zawijańce mogą nieco przypominać popularne bułeczki cynamonowe, a to dlatego, że sposób ich wykonania jest praktycznie taki sami.

Aromatyczne bułeczki w kilku krokach. Rozsmakuj się

Tym razem jednak zamiast słodkich cynamonowych bułeczek przygotujemy wytrawne zawijańce z cebulowym farszem. Jeśli chcemy możemy całość jeszcze posypać startym parmezanem, by smakowały jeszcze lepiej.

Tak przygotowane bułeczki świetnie się sprawdzą zarówno na śniadanie, jak i na kolację czy przekąskę. Najlepiej smakują jeszcze na ciepło, choć bez problemu można jej jeść następnego dnia. Nie ma na co czekać. Przygotuj te aromatyczne bułeczki, chwyć jedną w rękę i zajadaj się!

SKŁADNIKI

  • Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • 1 pęczek zielonej cebulki
  • 40 g miękkiego masła
  • sól i pieprz 
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • Do posmarowania:
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • W misce mieszamy mąkę, sól, drożdże, masło i mleko.
  • Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  • Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
  • Cebulkę drobno siekamy.
  • Mieszamy ją z solą, pieprzem, czosnkiem i miękkim masłem.
  • Ciasto rozwałkowujemy.
  • Smarujemy masłem cebulowym.
  • Zwijamy jak roladę.
  • Kroimy na kawałki,
  • Układamy na blaszce do pieczenia,
  • Przykrywamy i odstawiamy na około 25 minut.
  • Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej