Zapomniane śniadanie z PRL-u wraca do łask. Wystarczą 2 składniki i sok malinowy

Dieta wegetariańska
W PRL-u to danie można było zjeść na szkolnych i zakładowych stołówkach. Z biegiem lat zostało zapomniane i wyparte przez gotowe płatki i musli, które pojawiły się na sklepowych półkach. Szkoda, ponieważ jest smaczne i zdrowe. Warto do niego wrócić i zacząć je jeść na śniadanie. Kasza manna, czyli grysik, to pysznie smakuje i zawiera wiele cennych składników odżywczych. Zobaczcie, jak zrobić kaszę mannę na słodko na śniadanie.
Czy kasza manna jest dobra na śniadanie?
Kasza manna znana jest w naszym kraju od lat. Szczyt swojej popularności przeżywała za komuny. To właśnie wtedy serwowano ją na śniadanie. Grysik podawano wówczas z dodatkiem soku malinowego. Dziś kasza manna na mleku ze słodkimi dodatkami nie jest już tak popularna. Zastąpiły ją płatki owsiane i kukurydziane oraz musli. Niestety, wiele z tych produktów zawiera różne składniki, które niekoniecznie mają dobry wpływ na zdrowie. Dlatego na śniadanie lepiej wybrać kaszę manną, która jest bogata w wiele cennych substancji odżywczych. Podana w wersji na słodko to idealny pomysł na pierwszy posiłek.
Chociaż kasza manna jest kaloryczna, zawiera sporo prozdrowotnych składników. Jest bogata w witaminy z grupy B, cynk, fosfor, miedź oraz żelazo. To również porcja białka i błonnika, który daje uczucie sytości. Kasza manna jest lekkostrawna i bez obaw mogą spożywać ją osoby zmagające się z problemami ze strony układu pokarmowego.
Jak zrobić kaszę manną na słodko?
Przepis na pyszną i zdrową kaszę manną ze słodkimi dodatkami jest prosty i szybki. Wystarczy rondelek, kasza manna, mleko lub napój roślinny oraz kilka dodatkowych produktów, aby w kilka minut przyrządzić pełne zdrowia śniadanie. Grysik, którego korzenie sięgają PRL-u, smakuje pysznie i dodaje energii, która jest tak bardzo potrzebna o poranku.
Jak więc robi się kaszę manną na słodko jak w PRL-u? Wyśmienity grysik to prosty przepis na smaczne i zdrowe śniadanie. Danie robi się błyskawicznie w paru łatwych krokach.
- 1. krok – ugotowanie kaszy manny na mleku
- 2. krok – przełożenie grysiku do miseczek
- 3. krok – podanie kaszy manny ze słodkimi dodatkami
Z czym można zjeść kaszę mannę?
Grysik był niezwykle popularny w epoce PRL-u. Dzieci jadły go na szkolnych stołówkach, a lud pracujący na zakładowej stołówce. Kaszę manną w słodkim wydaniu serwowano także w domach na deser. Warto wrócić do przepisu na tę kaszę, ponieważ jest to danie łatwe, szybkie i zdrowe.
Sama kasza manna gotowana na mleku lub napoju roślinnym jest dość uboga. Dlatego warto wzbogacić ją różnymi dodatkami. Grysik świetnie smakuje z sokiem malinowym. Właśnie tak podawano go w PRL-u. Dobrym dodatkiem są świeże sezonowe owoce oraz domowe dżemy. Śniadanie z kaszy manny wzbogacą posiekane orzechy czy nasiona chia.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
- 2 i 1/2 łyżki kaszy manny
dodatkowo:- sok malinowy
- sezonowe owoce
- dżem
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko przelać do rondelka i zagotować.
- Wsypać kaszę mannę i energicznie wymieszać. Zmniejszyć ogień i gotować około 3 minut, cały czas mieszając, aby nie było grudek.
- Ugotowaną kaszę mannę przełożyć do miseczek.
- Wierzch udekorować owocami i dżemem lub skropić sokiem malinowym.