Zamiast wędliny i sera wybieram ten pyszny twarożek. Przekładam nim tosty i podaję na śniadanie

tosty z twarożkiem
Autor: Ravsky/ Shutterstock To najlepszy twarożek do tostów. Takie kanapki to świetny pomysł na śniadanie.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Tosty to pyszny pomysł na sycące śniadanie. Ciepłe i chrupiące kromki z różnymi dodatkami nasycą i dodadzą energii. Jednak zamiast wędliny czy sera, warto przełożyć je wyśmienity twarożkiem. To nie tylko smaczne, ale i zdrowe śniadanie pełne białka. Jak zrobić tosty z twarożkiem? Poznajcie prosty i błyskawiczny przepis na pełne smaku śniadanie.

Z czego zrobić twarożek do tostów?

Tosty idealnie sprawdzają się na śniadanie. Są pyszne, chrupiące i lekko ciepłe. Zwykle podaje się je z wędliną i żółtym serem oraz świeżymi warzywami. Te klasyczne dodatki można zamienić na coś innego, ale równie pysznego. Do pieczywa tostowego idealnie pasuje twarożek. Wystarczy połączyć go z kilkoma prostymi składnikami, aby w mig go przyrządzić i podać na rodzinne śniadanie.

Jakie składniki są więc potrzebne, aby przygotować pyszny i zdrowy twarożek do tostów? Lista niezbędnych produktów nie jest długa. Obejmuje takie artykuły spożywcze jak:

  • pieczywo tostowe – pszenne lub pełnoziarniste
  • ser twarogowy półtłusty
  • jogurt grecki
  • świeże zioła – szczypiorek i natka pietruszki
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, wędzona papryka, curry

Jak zrobić tosty z twarożkiem?

Przepis na pełne smaku i energii tosty przełożone aromatycznym twarożkiem nie jest trudny. To doskonały pomysł na szybkie i jednocześnie zdrowe śniadanie w wersji wegetariańskiej. Przygotowanie takich kanapek nie wymaga skomplikowanych czynności i długiego czasu w kuchni. Właśnie dlatego można podawać je na śniadanie nawet w ciągu zwykłego tygodnia.

Jak więc zrobić pyszne i chrupiące tosty z twarożkiem? Wystarczy wymieszać ser biały z posiekanymi świeżymi ziołami, jogurtem greckim i przyprawami. Twarożek jest gotowy od razu i można przekładać nim pieczywo tostowe opieczone w tosterze. Kromki warto przekroić na trójkąty, aby zyskały apetyczny wygląd.

Czym wzbogacić twarożek do tostów?

Twarożek do przełożenia tostów przygotowany według tego przepisu to podstawowa wersja. Recepturę można modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą jego smak. W wersji dietetycznej najlepiej sprawdzi się chudy biały ser i odtłuszczony jogurt grecki. Zamiast natki pietruszki i szczypiorku można wykorzystać szpinak, jarmuż lub rukolę. Smak twarożku podkręci rzodkiewka i czerwona cebula. W każdej wersji tosty z twarożkiem smakują wyśmienicie, są sycące i energetyczne.

SKŁADNIKI

  • 8 kromek pieczywa tostowego

  • twarożek:
  • 150 g twarogu z kostki
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej wędzonej papryki
  • szczypta curry
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.
  • Dodać posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek oraz jogurt grecki. Wymieszać.
  • Doprawić solą, pieprzem, papryką i curry. Dokładnie wymieszać.
  • Pieczywo tostowe upiec w opiekaczu.
  • Połowę kromek posmarować twarożkiem. Przykryć pozostałymi kromkami i przekroić na trójkąty.
  • Podawać na śniadanie.
Twaróg - jadalne białe złoto
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej