Zamiast wędliny i sera wybieram ten pyszny twarożek. Przekładam nim tosty i podaję na śniadanie

Dieta wegetariańska
Tosty to pyszny pomysł na sycące śniadanie. Ciepłe i chrupiące kromki z różnymi dodatkami nasycą i dodadzą energii. Jednak zamiast wędliny czy sera, warto przełożyć je wyśmienity twarożkiem. To nie tylko smaczne, ale i zdrowe śniadanie pełne białka. Jak zrobić tosty z twarożkiem? Poznajcie prosty i błyskawiczny przepis na pełne smaku śniadanie.
Z czego zrobić twarożek do tostów?
Tosty idealnie sprawdzają się na śniadanie. Są pyszne, chrupiące i lekko ciepłe. Zwykle podaje się je z wędliną i żółtym serem oraz świeżymi warzywami. Te klasyczne dodatki można zamienić na coś innego, ale równie pysznego. Do pieczywa tostowego idealnie pasuje twarożek. Wystarczy połączyć go z kilkoma prostymi składnikami, aby w mig go przyrządzić i podać na rodzinne śniadanie.
Jakie składniki są więc potrzebne, aby przygotować pyszny i zdrowy twarożek do tostów? Lista niezbędnych produktów nie jest długa. Obejmuje takie artykuły spożywcze jak:
- pieczywo tostowe – pszenne lub pełnoziarniste
- ser twarogowy półtłusty
- jogurt grecki
- świeże zioła – szczypiorek i natka pietruszki
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, wędzona papryka, curry
Jak zrobić tosty z twarożkiem?
Przepis na pełne smaku i energii tosty przełożone aromatycznym twarożkiem nie jest trudny. To doskonały pomysł na szybkie i jednocześnie zdrowe śniadanie w wersji wegetariańskiej. Przygotowanie takich kanapek nie wymaga skomplikowanych czynności i długiego czasu w kuchni. Właśnie dlatego można podawać je na śniadanie nawet w ciągu zwykłego tygodnia.
Jak więc zrobić pyszne i chrupiące tosty z twarożkiem? Wystarczy wymieszać ser biały z posiekanymi świeżymi ziołami, jogurtem greckim i przyprawami. Twarożek jest gotowy od razu i można przekładać nim pieczywo tostowe opieczone w tosterze. Kromki warto przekroić na trójkąty, aby zyskały apetyczny wygląd.
Czym wzbogacić twarożek do tostów?
Twarożek do przełożenia tostów przygotowany według tego przepisu to podstawowa wersja. Recepturę można modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą jego smak. W wersji dietetycznej najlepiej sprawdzi się chudy biały ser i odtłuszczony jogurt grecki. Zamiast natki pietruszki i szczypiorku można wykorzystać szpinak, jarmuż lub rukolę. Smak twarożku podkręci rzodkiewka i czerwona cebula. W każdej wersji tosty z twarożkiem smakują wyśmienicie, są sycące i energetyczne.
SKŁADNIKI
- 8 kromek pieczywa tostowego
twarożek:- 150 g twarogu z kostki
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej wędzonej papryki
- szczypta curry
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.
- Dodać posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek oraz jogurt grecki. Wymieszać.
- Doprawić solą, pieprzem, papryką i curry. Dokładnie wymieszać.
- Pieczywo tostowe upiec w opiekaczu.
- Połowę kromek posmarować twarożkiem. Przykryć pozostałymi kromkami i przekroić na trójkąty.
- Podawać na śniadanie.