Zamiast mleka dodaj ten nieoczywisty napój. Domowa chałka wyjdzie obłędnie
Dieta wegetariańska
Ten przepis może wywołać sporo kontrowersji. To przepis na domową chałkę, w której nie ma mleka, ani wody. Zamiast nich dodaje się popularny gazowany napój w ciemnym kolorze, czyli coca-colę. Nie warto jednak być od razu sceptycznym, ponieważ chałka wychodzi obłędnie. Poznajcie przepis na niezwykle puszystą chałkę z tym nieoczywistym składnikiem.
Chałka z coca-colą – składniki
Pyszna domowa chałka składa się z prostych produktów. Lista składników jest dość krótka. Wszystkie można kupić w mniejszych i większych sklepach. Wiele z nich zawsze jest w domu, więc może nawet pójście na zakupy nie będzie konieczne. Do upieczenia chałki z dodatkiem popularnego gazowanego napoju potrzebne będą takie składniki jak:
- mąka pszenna
- drożdże instant
- napój typu coca-cola
- jajko
- żółtko i mleko
- olej
- cukier
- sól
Jak zrobić chałkę z coca-colą?
Ten przepis jest wyjątkowo prosty. Zrobienie domowej chałki z colą to receptura, która przypadnie do smaku nie tylko fanom domowego pieczywa. Trzeba jednak pamiętać, że chałkę robi się na drożdżach. Potrzebny jest więc czas, aby drożdże mogły pracować, a ciasto wyrosnąć.
Najpierw miesza się mąkę z drożdżami i solą, a następnie wlewa się coca-colę i olej. Po wyrobieniu gładkiego ciasta odstawia się je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta na trzy części, rozwałkowanie ich i zwinięcie w długie rulony. Po 10 minutach plecie się chałkę i umieszcza na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smaruje się żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Chałkę z colą można posypać sezamem, makiem lub kruszonką.
Jak upiec chałkę z coca-colą?
Pieczenie chałki z dodatkiem najpopularniejszego napoju gazowanego na świecie jest proste i w miarę szybkie. Ułożoną na blasze chałkę wstawia się do piekarnika. Powinien być nagrzany do 180 stopni C. Pieczenie trwa około 40 minut. W tym czasie chałka jeszcze urośnie, stanie się puszysta i delikatna w smaku. Po wyjęciu z piekarnika wypiek należy jeszcze odstawić do ostygnięcia.
Z czym podawać chałkę z coca-colą?
Chałka z coca-colą to pomysł na niebanalne domowe pieczywo ze słodką nutą. Można serwować ją przez cały rok i z różnymi dodatkami. Pysznie smakuje z domowym dżemem, powidłami lub marmoladą. Przyjemnie łączy się z miodem i syropem klonowym. Można podać do niej naturalny jogurt lub serek homogenizowany o waniliowym smaku.
SKŁADNIKI
- 400 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego napoju coca-cola
- 45 ml oleju
- 10 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka
- 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, suszonymi drożdżami i solą.
- Wlać coca-colę i olej. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować i zwinąć, tak aby powstały długie rulony.
- Rulony przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 10 minut.
- Po tym czasie zapleść chałkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Opcjonalnie posypać sezamem, makiem lub kruszonką.
- Wstawić do piekarnia nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
- Podawać po ostygnięciu z rożnymi dodatkami.