Zamiast mleka dodaj ten nieoczywisty napój. Domowa chałka wyjdzie obłędnie

chałka z colą
Autor: Shutterstock Domowa chałka bez mleka jest pyszna, puszysta i delikatna w smaku.
łatwy
120 min
10

Dieta wegetariańska

Ten przepis może wywołać sporo kontrowersji. To przepis na domową chałkę, w której nie ma mleka, ani wody. Zamiast nich dodaje się popularny gazowany napój w ciemnym kolorze, czyli coca-colę. Nie warto jednak być od razu sceptycznym, ponieważ chałka wychodzi obłędnie. Poznajcie przepis na niezwykle puszystą chałkę z tym nieoczywistym składnikiem.

Chałka z coca-colą – składniki

Pyszna domowa chałka składa się z prostych produktów. Lista składników jest dość krótka. Wszystkie można kupić w mniejszych i większych sklepach. Wiele z nich zawsze jest w domu, więc może nawet pójście na zakupy nie będzie konieczne. Do upieczenia chałki z dodatkiem popularnego gazowanego napoju potrzebne będą takie składniki jak:

  • mąka pszenna
  • drożdże instant
  • napój typu coca-cola
  • jajko
  • żółtko i mleko
  • olej
  • cukier
  • sól

Jak zrobić chałkę z coca-colą?

Ten przepis jest wyjątkowo prosty. Zrobienie domowej chałki z colą to receptura, która przypadnie do smaku nie tylko fanom domowego pieczywa. Trzeba jednak pamiętać, że chałkę robi się na drożdżach. Potrzebny jest więc czas, aby drożdże mogły pracować, a ciasto wyrosnąć.

Najpierw miesza się mąkę z drożdżami i solą, a następnie wlewa się coca-colę i olej. Po wyrobieniu gładkiego ciasta odstawia się je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta na trzy części, rozwałkowanie ich i zwinięcie w długie rulony. Po 10 minutach plecie się chałkę i umieszcza na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smaruje się żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Chałkę z colą można posypać sezamem, makiem lub kruszonką.

Jak upiec chałkę z coca-colą?

Pieczenie chałki z dodatkiem najpopularniejszego napoju gazowanego na świecie jest proste i w miarę szybkie. Ułożoną na blasze chałkę wstawia się do piekarnika. Powinien być nagrzany do 180 stopni C. Pieczenie trwa około 40 minut. W tym czasie chałka jeszcze urośnie, stanie się puszysta i delikatna w smaku. Po wyjęciu z piekarnika wypiek należy jeszcze odstawić do ostygnięcia.

Z czym podawać chałkę z coca-colą?

Chałka z coca-colą to pomysł na niebanalne domowe pieczywo ze słodką nutą. Można serwować ją przez cały rok i z różnymi dodatkami. Pysznie smakuje z domowym dżemem, powidłami lub marmoladą. Przyjemnie łączy się z miodem i syropem klonowym. Można podać do niej naturalny jogurt lub serek homogenizowany o waniliowym smaku.

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego napoju coca-cola
  • 45 ml oleju
  • 10 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka
  • 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, suszonymi drożdżami i solą.
  • Wlać coca-colę i olej. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
  • Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować i zwinąć, tak aby powstały długie rulony.
  • Rulony przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 10 minut.
  • Po tym czasie zapleść chałkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Opcjonalnie posypać sezamem, makiem lub kruszonką.
  • Wstawić do piekarnia nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
  • Podawać po ostygnięciu z rożnymi dodatkami.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
więcej