Zacznij swój dzień od gofrów na wytrawnie. Prosto i smakowicie
Za oknem robi się już coraz cieplej, więc dla wielu oznacza to rozpoczęcie sezonu na gofry. Co prawda, to z na słodko cieszą się największą popularnością, jednak nie oznacza to, że nie można ich przygotować również na wytrawnie. Gofry z szynką i serem to idealny sposób na śniadanie na słono.
i
Gofry na wytrawnie to idealny pomysł na początek dnia. Wystarczy kilka składników
Wytrawne gofry to idealny sposób na dobry początek dnia. Idealnie chrupiące ciasto nadziane serem i szynką zasmakuje każdego. Przygotowanie takich gofrów nie różni się znacznie od tych, które robimy na słodko.
Dodajemy po prostu mniejszą ilość cukru do naszego ciasta, by dobrze się komponowało z dodatkami. Co prawda, już same w sobie gofry na wytrawnie będą dobrze smakowały, ale jeśli chcemy możemy również podać je na przykład z sosem czosnkowym i jajkiem sadzonym.
Do środka naszych gofrów możemy również dodać ulubione warzywa, jak na przykład paprykę, cebulę czy pomidora.
Do przygotowania tych gofrów nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności. Wystarczy ubić białka z odrobiną soli. Wymieszać ze sobą suche oraz mokre składniki, a następnie wmieszać ubitą pianę. Na koniec dodajemy ser i szynkę, a całość smażymy w naszej gofrownicy, aż do złotego koloru.
Jeśli chcemy, by nasze gofry na dłużej zachowały chrupkość powinniśmy studzić je na kratce, by nie zaparowały.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 2 jajka
- 100 g szynko
- 100 g sera tartego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy pozostałe suche składniki.
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Żółtka mieszamy z mlekiem woda i rozpuszczonym masłem.
- Powoli dodajmy suche składniki i mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
- Pianę przekładamy do miski i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
- Odstawiamy ciasto na kilka minut.
- Dodajemy posiekaną szynką i tarty ser, całość mieszamy.
- Gofry smażymy po około 4 minuty.