Zacznij swój dzień od gofrów na wytrawnie. Prosto i smakowicie

2025-04-18 9:36

Za oknem robi się już coraz cieplej, więc dla wielu oznacza to rozpoczęcie sezonu na gofry. Co prawda, to z na słodko cieszą się największą popularnością, jednak nie oznacza to, że nie można ich przygotować również na wytrawnie. Gofry z szynką i serem to idealny sposób na śniadanie na słono.

Zacznij swój dzień od gofrów na wytrawnie. Prosto i smakowicie

i

Autor: Shutterstock.com Zacznij swój dzień od gofrów na wytrawnie. Prosto i smakowicie
łatwy
10 min
6

Gofry na wytrawnie to idealny pomysł na początek dnia. Wystarczy kilka składników

Wytrawne gofry to idealny sposób na dobry początek dnia. Idealnie chrupiące ciasto nadziane serem i szynką zasmakuje każdego. Przygotowanie takich gofrów nie różni się znacznie od tych, które robimy na słodko.

Dodajemy po prostu mniejszą ilość cukru do naszego ciasta, by dobrze się komponowało z dodatkami. Co prawda, już same w sobie gofry na wytrawnie będą dobrze smakowały, ale jeśli chcemy możemy również podać je na przykład z sosem czosnkowym i jajkiem sadzonym.

Do środka naszych gofrów możemy również dodać ulubione warzywa, jak na przykład paprykę, cebulę czy pomidora.

Do przygotowania tych gofrów nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności. Wystarczy ubić białka z odrobiną soli. Wymieszać ze sobą suche oraz mokre składniki, a następnie wmieszać ubitą pianę. Na koniec dodajemy ser i szynkę, a całość smażymy w naszej gofrownicy, aż do złotego koloru.

Jeśli chcemy, by nasze gofry na dłużej zachowały chrupkość powinniśmy studzić je na kratce, by nie zaparowały. 

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 2 jajka
  • 100 g szynko
  • 100 g sera tartego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy pozostałe suche składniki.
  • Białka oddzielamy od żółtek.
  • Żółtka mieszamy z mlekiem woda i rozpuszczonym masłem.
  • Powoli dodajmy suche składniki i mieszamy.
  • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
  • Pianę przekładamy do miski i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
  • Odstawiamy ciasto na kilka minut.
  • Dodajemy posiekaną szynką i tarty ser, całość mieszamy.
  • Gofry smażymy po około 4 minuty.
Klaudia Zwolińska na gofrach w Paryżu
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...