Zacznij swój dzień od gofrów na wytrawnie. Prosto i smakowicie

Za oknem robi się już coraz cieplej, więc dla wielu oznacza to rozpoczęcie sezonu na gofry. Co prawda, to z na słodko cieszą się największą popularnością, jednak nie oznacza to, że nie można ich przygotować również na wytrawnie. Gofry z szynką i serem to idealny sposób na śniadanie na słono.
Gofry na wytrawnie to idealny pomysł na początek dnia. Wystarczy kilka składników
Wytrawne gofry to idealny sposób na dobry początek dnia. Idealnie chrupiące ciasto nadziane serem i szynką zasmakuje każdego. Przygotowanie takich gofrów nie różni się znacznie od tych, które robimy na słodko.
Dodajemy po prostu mniejszą ilość cukru do naszego ciasta, by dobrze się komponowało z dodatkami. Co prawda, już same w sobie gofry na wytrawnie będą dobrze smakowały, ale jeśli chcemy możemy również podać je na przykład z sosem czosnkowym i jajkiem sadzonym.
Do środka naszych gofrów możemy również dodać ulubione warzywa, jak na przykład paprykę, cebulę czy pomidora.
Do przygotowania tych gofrów nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności. Wystarczy ubić białka z odrobiną soli. Wymieszać ze sobą suche oraz mokre składniki, a następnie wmieszać ubitą pianę. Na koniec dodajemy ser i szynkę, a całość smażymy w naszej gofrownicy, aż do złotego koloru.
Jeśli chcemy, by nasze gofry na dłużej zachowały chrupkość powinniśmy studzić je na kratce, by nie zaparowały.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 2 jajka
- 100 g szynko
- 100 g sera tartego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy pozostałe suche składniki.
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Żółtka mieszamy z mlekiem woda i rozpuszczonym masłem.
- Powoli dodajmy suche składniki i mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
- Pianę przekładamy do miski i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
- Odstawiamy ciasto na kilka minut.
- Dodajemy posiekaną szynką i tarty ser, całość mieszamy.
- Gofry smażymy po około 4 minuty.