Z tej kaszy robię obłędne śniadanie. Jest pyszne, zdrowe i sprawdza się na diecie

kasza gryczana na słodko
Autor: Shutterstock Zamiast na obiad podaj na śniadanie. Kasza w tej wersji to mnóstwo zdrowia i smaku.
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Kasza gryczana jest pyszna i pełna zdrowia. Jest skarbnicą witamin, minerałów i składników odżywczych. Zwykle stanowi dodatek do obiadu. Mało kto wie, że kaszę gryczaną można podawać na słodko. W tej wersji smakuje wyjątkowo dobrze. Poznajcie sprawdzony przepis na słodką kaszę gryczaną.

Z czym najlepiej smakuje kasza gryczana?

Kasza gryczana to jedna z najzdrowszych kasz dostępnych na rynku. Jest bezglutenowa i bogata w błonnik, wapń, fosfor, magnez, miedź, bor, jod i cynk. Pomaga budować odporność, wspomaga leczenie nadciśnienia i korzystnie wpływa na układ krwionośny. Zawiera antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. Do swojej diety powinny wprowadzić ją osoby zmagające się z anemią.

Zwykle kasza gryczana podawana jest jako dodatek do obiadu. Jest doskonałym zamiennikiem ziemniaków. Można przygotować z niej wiele innych pysznych potraw nie tylko wytrawnych. Idealnie sprawdza się jako główny składnik zdrowych deserów. Kasza gryczana na słodko z dodatkiem banana i kakao smakuje pysznie i dostarcza niezbędnych substancji odżywczych.

Jak zrobić kaszę gryczaną na słodko?

Gryka serwowana na słodko to pomysł na śniadanie i na deser. To małe danie świetnie smakuje i na ciepło, i na zimno. Przepis na kaszę gryczaną na słodko nie jest skomplikowany. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, dlatego nie ma opcji, żeby coś nie wyszło.

Jak więc zrobić słodką kaszę gryczaną? Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników i około pół godziny wolnego czasu.

  • 1. krok – ugotowanie kaszy gryczanej w mleku roślinnym
  • 2. krok – połączenie kaszy gryczanej z kakao i pozostałymi składnikami
  • 3. krok – przełożenie słodkiej kaszy gryczanej do miseczek i udekorowanie ich owocami lub orzechami

Jak podawać kaszę gryczaną na słodko?

Kasza gryczana z kakao w wersji słodkiej to pomysł na pyszne śniadanie lub ciekawy deser. Nie ma w niej ani składników pochodzenia zwierzęcego, ani produktów zawierających gluten. Dzięki temu jest bezpieczna dla wegan i alergików. Do kaszy gryczanej na słodko nie dodaje się białego cukru, więc bez wyrzutów sumienia mogą ją jeść osoby na diecie odchudzającej.

Miseczki ze słodką kaszą gryczaną warto podać z dodatkiem świeżych owoców. Sprawdzą się też różne orzechy, migdały i wiórki kokosowe.

SKŁADNIKI

  • 100 g kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem)
  • 2 szklanki napoju migdałowego
  • 1 banan
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę gryczaną opłukać, a następnie przełożyć do garnka.
  • Wlać napój migdałowy i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut, aż kasza wchłonie napój.
  • Banan obrać i rozgnieść widelcem na papkę. Dodać do kaszy gryczanej i wymieszać.
  • Dodać olej kokosowy. Wsypać kakao i cynamon. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Kaszę przełożyć do miseczek i udekorować owocami lub orzechami.
  • Podawać na ciepło i na zimno na śniadanie lub deser.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej