Z tą przyprawą owsianka smakuje obłędnie. To mój przepis na udany dzień
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Płatki owsiane gotowane na mleku lub napoju roślinnym to pyszne i zdrowe śniadanie. Dodając do nich różne składniki, codziennie można jeść owsiankę w innym smaku. Tajemnica smaku owsianki przygotowanej według tego przepisu kryje się w jednym składniku. Dzięki niemu śniadanie smakuje wyśmienicie, rozgrzewa i poprawia humor. Poznajcie przepis na idealną na jesienne śniadanie owsiankę piernikową.
Z czego zrobić owsiankę piernikową?
Jesień to czas, kiedy warto postawić na śniadania wzbogacone rozgrzewającymi przyprawami, które pozytywnie wpływają na zdrowie i wspomagają budowanie tak ważnej o tej porze roku odporność. Pełna smaku i aromatu owsianka piernikowa składa się z produktów, które są do kupienia w prawie każdym sklepie spożywczym, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Smak owsianki podkręca przyprawa do piernika. To mieszanka korzennych przypraw, które mają działanie rozgrzewające, wspomagają trawienie i pomagają szybciej pozbyć się przeziębienia.
Co jest więc potrzebne, aby przygotować domową owsiankę piernikową na śniadanie? Lista składników obejmuje proste składniki. Można je kupić przez cały rok, ale owsianka w tym smaku najlepsza jest jesienią i zimą.
- płatki owsiane
- mleko krowie lub napój roślinny
- słodzik lub cukier trzcinowy
- jogurt islandzki skyr
- przyprawa do piernika
Jak zrobić owsiankę piernikową?
Przepis na owsiankę o smaku piernika nie jest skomplikowany. To prosta receptura na wyborne śniadanie na ciepło. Przygotowanie trwa niecałe 20 minut, więc owsiankę można zrobić rano przed wyjściem do pracy lub szkoły. Ugotowana według tego przepisu owsianka jest sycąca, rozgrzewająca i energetyczna.
Jak więc przygotować dwie porcje smakowitego i aromatycznego śniadania w postaci doskonałej owsianki piernikowej? Przepis warto zapisać, ponieważ jest to najlepszy pomysł na jesienne śniadanie.
- 1. krok – ugotowanie płatków owsianych na mleku lub napoju roślinnym
- 2. krok – połączenie płatków owsianych z przyprawą do piernika i słodzikiem
- 3. krok – wymieszanie owsianki z jogurtem skyr
- 4. krok – udekorowanie owsianki owocami i orzechami
Jak podawać owsiankę piernikową?
Pyszna i rozgrzewająca owsianka z dodatkiem przyprawy do piernika to pomysł na jesienne śniadanie. To proste danie jest sycące i dodaje energii. Owsiankę piernikową można podkręcić innymi składnikami. Dobrym i zdrowym dodatkiem jest kakao. Gotowe porcje warto posypać posiekanymi orzechami włoskimi, laskowymi lub migdałami. Sprawdzą się też sezonowe i suszone owoce. Na jesieni mogą to być jabłka, gruszki czy banany. W każdej wersji owsianka piernikowa jest pyszna, zdrowa i doskonale rozgrzeje w chłodny poranek.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki wody mleka lub napoju roślinnego
- 300 g jogurtu islandzkiego skyr
- 1 łyżka słodzika lub cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- owoce i orzechy do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka przesypać płatki owsiane i wlać mleko lub napój roślinny. Podgrzewać na małym ogniu, aż płatki wchłoną płyn.
- Pod koniec gotowania wsypać przyprawę do piernika i kakao oraz słodzik lub cukier trzcinowy. Wymieszać i podgrzewać kilka minut.
- Rondelek zestawić z ognia i dodać jogurt skyr. Wymieszać.
- Owsiankę przełożyć do miseczek i udekorować owocami oraz orzechami.
- Podawać na ciepło na śniadanie.