Weź płatki owsiane i owoce, a potem upiecz. Ta zapiekanka dodaje energii i poprawia humor

zapiekanka owsiana z owocami
Autor: Shutterstock Pyszne i zdrowe śniadanie? Wymieszaj płatki owsiane z tymi składnikami i wstaw do piekarnika.
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Zapiekanka owsiana z dodatkiem sezonowych owoców to pomysł nie tylko na pyszne i zdrowe śniadanie. Idealnie sprawdzi się na deser. Świetnie smakuje na ciepło i po ostygnięciu. Przygotowanie pieczonej i mega owocowej zapiekanki z płatków owsianych jest bardzo łatwe i błyskawiczne. Poznajcie prosty przepis na pełne smaku i zdrowia danie z piekarnika, czyli zapiekankę owsianą z owocami.

Z czego zrobić zapiekankę owsianą?

Pyszna i bogata w składniki odżywcze zapiekanka owsiana składa się łatwo dostępnych i niedrogich produktów. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych sezonowych owoców, ale można ją jeść przez cały rok. Poza sezonem sprawdzą się owoce mrożone. Na liście składników nie ma białego cukru, ani żadnego zamiennika. Cała słodycz pochodzi z owoców.

Jakie więc składniki są potrzebne, żeby zrobić oryginalną zapiekankę owsianą wzbogaconą słodkimi owocami? Te produkty są niezbędne:

Jak zrobić zapiekankę owsianą?

To smakowite danie z płatków owsianych i słodkich owoców jest łatwe. Przepis nie jest skomplikowany i nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy wymieszać składniki, przełożyć do formy i wstawić do piekarnika, który wykona resztę pracy. Zaletą tego przepisu jest to, że płatki owsiane nie wymagają gotowania. Owocową zapiekankę owsianą można więc zrobić na śniadanie w czasie zwykłego tygodnia.

Jak przygotować pyszną domową zapiekankę z płatków owsianych i sezonowych owocowych? To łatwy i szybki przepis na smakowite śniadanie lub zdrowy deser.

  • 1. krok – wymieszanie miodu z masłem i sokiem z cytryny
  • 2. krok – połączenie płatków owsianych z płynnymi składnikami
  • 3. krok – dodanie owoców i orzechów
  • 4. krok – przełożenie składników do formy i upieczenie zapiekanki w piekarniku

Jak podawać zapiekankę owsianą?

Zdrowa i idealnie słodka zapiekanka z płatków owsianych wzbogacona owocami świetnie smakuje na śniadanie. To dobry pomysł na rozpoczęcia dnia. Owsiana zapiekanka doda energii i zapewni dobry humor na cały dzień. Zapiekanka z płatków owsianych sprawdzi się także jako deser pełen witamin i minerałów, a bez cukru. Zaletą tego dania jest to, że można serwować je i na ciepło, i na zimno. Do zapiekanki owsianej można podać naturalny jogurt, islandzki skyr lub waniliowy serek homogenizowany.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka owoców (borówek, malin, truskawek)
  • 3 jabłka
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miód wymieszać z roztopionym masłem i sokiem z cytryny.
  • Płatki owsiane przesypać do miski. Wlać mieszankę miodową i wymieszać.
  • Dodać obrane i starte na tarce jabłka, pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, maliny i orzechy. Wymieszać.
  • Masę owsianą przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut.
  • Podawać na śniadanie lub jako zdrowy deser.
W formie: Płatki owsiane
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej