Weź płatki owsiane i owoce, a potem upiecz. Ta zapiekanka dodaje energii i poprawia humor
Dieta wegetariańska
Zapiekanka owsiana z dodatkiem sezonowych owoców to pomysł nie tylko na pyszne i zdrowe śniadanie. Idealnie sprawdzi się na deser. Świetnie smakuje na ciepło i po ostygnięciu. Przygotowanie pieczonej i mega owocowej zapiekanki z płatków owsianych jest bardzo łatwe i błyskawiczne. Poznajcie prosty przepis na pełne smaku i zdrowia danie z piekarnika, czyli zapiekankę owsianą z owocami.
Z czego zrobić zapiekankę owsianą?
Pyszna i bogata w składniki odżywcze zapiekanka owsiana składa się łatwo dostępnych i niedrogich produktów. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych sezonowych owoców, ale można ją jeść przez cały rok. Poza sezonem sprawdzą się owoce mrożone. Na liście składników nie ma białego cukru, ani żadnego zamiennika. Cała słodycz pochodzi z owoców.
Jakie więc składniki są potrzebne, żeby zrobić oryginalną zapiekankę owsianą wzbogaconą słodkimi owocami? Te produkty są niezbędne:
- płatki owsiane górskie
- sezonowe owoce – jabłka, truskawki, borówki, maliny
- masło
- miód
- sok z cytryny
Jak zrobić zapiekankę owsianą?
To smakowite danie z płatków owsianych i słodkich owoców jest łatwe. Przepis nie jest skomplikowany i nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy wymieszać składniki, przełożyć do formy i wstawić do piekarnika, który wykona resztę pracy. Zaletą tego przepisu jest to, że płatki owsiane nie wymagają gotowania. Owocową zapiekankę owsianą można więc zrobić na śniadanie w czasie zwykłego tygodnia.
Jak przygotować pyszną domową zapiekankę z płatków owsianych i sezonowych owocowych? To łatwy i szybki przepis na smakowite śniadanie lub zdrowy deser.
- 1. krok – wymieszanie miodu z masłem i sokiem z cytryny
- 2. krok – połączenie płatków owsianych z płynnymi składnikami
- 3. krok – dodanie owoców i orzechów
- 4. krok – przełożenie składników do formy i upieczenie zapiekanki w piekarniku
Jak podawać zapiekankę owsianą?
Zdrowa i idealnie słodka zapiekanka z płatków owsianych wzbogacona owocami świetnie smakuje na śniadanie. To dobry pomysł na rozpoczęcia dnia. Owsiana zapiekanka doda energii i zapewni dobry humor na cały dzień. Zapiekanka z płatków owsianych sprawdzi się także jako deser pełen witamin i minerałów, a bez cukru. Zaletą tego dania jest to, że można serwować je i na ciepło, i na zimno. Do zapiekanki owsianej można podać naturalny jogurt, islandzki skyr lub waniliowy serek homogenizowany.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka owoców (borówek, malin, truskawek)
- 3 jabłka
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
- 3 łyżki roztopionego masła
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miód wymieszać z roztopionym masłem i sokiem z cytryny.
- Płatki owsiane przesypać do miski. Wlać mieszankę miodową i wymieszać.
- Dodać obrane i starte na tarce jabłka, pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, maliny i orzechy. Wymieszać.
- Masę owsianą przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut.
- Podawać na śniadanie lub jako zdrowy deser.