Twaróg z mleka sojowego - jak zrobić domowy biały ser sojowy?
2021-04-28
łatwy
20 min
3
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Twaróg z mleka sojowego to wegański odpowiednik krowiego białego serka. Przygotowuje się go podobnie jak ser krowi. Nie jest to trudne ale wymaga nieco cierpliwości i pracy. Jak przygotować wegański twarożek z mleka sojowego?
SKŁADNIKI
- 1 litr mleka sojowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- gaza, pielucha tetrowa lub filtr do kawy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko sojowe wlej do rondla i podgrzewaj na niewielkim gazie często mieszając aż się zagotuje.
- Wrzące mleko zdejmij z ognia i dodawaj do niego partiami sok z cytryny - po 1 łyżeczce. Mieszaj.
- Mleko powinno zacząć się warzyć i grudkować. Mieszać jeszcze przez chwilę po dodaniu całego soku z cytryny.
- Gazę złożyć na cztery i przełożyć na nią ser. Związać w mieszek i powiesić do odcieknięcia, zbierając jednak płyn do naczynia.
- Można również pominąć etap odciekania sera i po prostu go wycisnąć, pamiętając żeby zostawić nieco serwatki, a wypadek, gdyby ser wyszedł zbyt suchy.
- Ser jest niemal gotowy, ale może mieć mocno cytrynowy posmak. Jeśli tak się stanie serek można przepłukać w czystej, zimnej wodzie i ponownie odcisnąć.