Twaróg z mleka sojowego - jak zrobić domowy biały ser sojowy?

Twaróg z mleka sojowego
Autor: Shutterstock Twaróg z mleka sojowego przygotowuje się niemal tak samo, jak krowi.
łatwy
20 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Twaróg z mleka sojowego to wegański odpowiednik krowiego białego serka. Przygotowuje się go podobnie jak ser krowi. Nie jest to trudne ale wymaga nieco cierpliwości i pracy. Jak przygotować wegański twarożek z mleka sojowego?

SKŁADNIKI

  • 1 litr mleka sojowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • gaza, pielucha tetrowa lub filtr do kawy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko sojowe wlej do rondla i podgrzewaj na niewielkim gazie często mieszając aż się zagotuje.
  • Wrzące mleko zdejmij z ognia i dodawaj do niego partiami sok z cytryny - po 1 łyżeczce. Mieszaj.
  • Mleko powinno zacząć się warzyć i grudkować. Mieszać jeszcze przez chwilę po dodaniu całego soku z cytryny.
  • Gazę złożyć na cztery i przełożyć na nią ser. Związać w mieszek i powiesić do odcieknięcia, zbierając jednak płyn do naczynia.
  • Można również pominąć etap odciekania sera i po prostu go wycisnąć, pamiętając żeby zostawić nieco serwatki, a wypadek, gdyby ser wyszedł zbyt suchy.
  • Ser jest niemal gotowy, ale może mieć mocno cytrynowy posmak. Jeśli tak się stanie serek można przepłukać w czystej, zimnej wodzie i ponownie odcisnąć.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej