Ten przepis przywiozłam z Włoch. Od kiedy go znam, jajka w czyśćcu podaję na niedzielne śniadanie

jajka w czyśćcu
Autor: New Africa/ Shutterstock Przepis na pyszne śniadanie. Jajka w czyśćcu to włoska odpowiedź na szakszukę.
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jajka w czyśćcu to włoska odpowiedź na pochodzącą z Bliskiego Wschodu szakszukę. Wykorzystuje się podobne składniki i przygotowuje się je na jednej patelni. Przyrządzenie tej włoskiej potrawy jest proste i szybkie. Podane w ten sposób jajka idealnie sprawdzą się na rodzinne śniadanie w niedzielę. Jak zrobić jajka w czyśćcu? Oto prosty przepis prosto z Włoch.

Czym są jajka w czyśćcu?

Pod tą intrygującą nazwą kryje się danie, które swoje korzenie ma w kuchni południowych Włoch. Są to lekko ścięte jajka gotowane w pikantnym sosie pomidorowym. W języku włoskim nazywa się je Uova in Purgatorio. Nazwa nawiązuje do „Boskiej komedii” Dantego i opisu piekła. Aromatyczny sos pomidorowy symbolizuje piekielne płomienie, a jajka są duszami, które próbują wydostać się i odnaleźć drogę do odkupienia.

Z czego zrobić jajka w czyśćcu?

Tę włoską potrawę z łatwością można przygotować w domu bez konieczności podróży do Włoch. Składniki, które wykorzystuje się do przygotowania jajek w czyśćcu, są do kupienia w polskich sklepach spożywczych. Są dostępne przez cały rok, więc takie śniadanie na bogato można serwować na okrągło.

Do przyrządzenia jajek w czyśćcu potrzebnych jest osiem produktów i trzy przyprawy. Jakie więc artykuły spożywcze znalazły się na liście składników?

  • Jajka – główny składnik dania
  • Pomidory – w tym przepisie wykorzystuje się pomidorki koktajlowe, ale można też wykorzystać pomidory świeże lub krojone w puszce czy passatę
  • Czosnek – nadaje przyjemnego smaku i aromatu
  • Oliwa z oliwek – najlepsza do smażenia i podkreślenia smaku potrawy
  • Przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz i płatki chili nadają charakterystycznej ostrości
  • Zioła – smak dania podkręca świeża bazylia, ale można też użyć oregano lub natki pietruszki

Jak zrobić jajka w czyśćcu?

Przepis na pełne smaku i aromatu jajka w czyśćcu pochodzi z kuchni włoskiej. Przygotowanie tego znakomitego dania jest proste. Dużym plusem jest też czas. Jajka w czyśćcu są gotowe w niecałe 20 minut. Składników nie trzeba szukać w delikatesach czy sklepach z produktami kuchni świata. Są dobrze znane i często wykorzystuje się je do innych potraw.

Jajka w czyśćcu to sycące i rozgrzewające danie. Świetnie smakuje na śniadanie. Można też serwować je na lunch lub jako ciepłą kolację. Podaje się na ciepło zaraz po przygotowaniu w towarzystwie chrupiących tostów lub ciabatty. Dodatkowo można je udekorować listkami świeżej bazylii.

Jak więc zrobić pyszne i aromatyczne jajka w czyśćcu z patelni? To wyśmienite danie jest łatwe, a postępując krok po kroku, uda się już za pierwszym razem i zrobi niesamowite wrażenie na bliskich.

  • 1. krok – podsmażenie czosnku
  • 2. krok – dodanie pomidorków koktajlowych
  • 3. krok – doprawienie i dodanie świeżej bazylii
  • 4. krok – wbicie jajek i duszenie pod przykryciem

Dlaczego warto spróbować jajek w czyśćcu?

Jeżeli jeszcze zastanawiacie się jeszcze, czy opłaca się przygotować włoskie jajka w czyśćcu, poznajcie ich główne zalety.

  • Prostota i szybkość – tylko kilka składników i krótki czas przygotowania
  • Smacznie i treściwie – pikantny sos pomidorowy i jajka to połączenie, które zaspokoi głód i rozgrzeje
  • Wszechstronność – jajka w czyśćcu można podawać na śniadanie, lunch lub kolację
  • Różne opcje – przepis można modyfikować i dodawać inne składniki, które złagodzą lub zaostrzą smak dania

SKŁADNIKI

  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na posiekany czosnek 1 minutę, cały czas mieszając.
  • Dodać umyte i osuszone pomidorki koktajlowe. Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut. W połowie smażenia, kiedy staną się miękkie i zaczną się rozpadać, wymieszać i rozgnieść widelcem.
  • Zdjąć pokrywkę i smażyć 5 minut, aż sos zgęstnieje.
  • Wsypać cukier i dodać listki bazylii. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć, aż bazylia zwiędnie.
  • Zrobić wgłębienia i wbić w nie jajka. Przykryć pokrywką i dusić około 3 minut.
  • Podawać na ciepło z ulubionym pieczywem.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej