Ten przepis przywiozłam z Włoch. Od kiedy go znam, jajka w czyśćcu podaję na niedzielne śniadanie

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jajka w czyśćcu to włoska odpowiedź na pochodzącą z Bliskiego Wschodu szakszukę. Wykorzystuje się podobne składniki i przygotowuje się je na jednej patelni. Przyrządzenie tej włoskiej potrawy jest proste i szybkie. Podane w ten sposób jajka idealnie sprawdzą się na rodzinne śniadanie w niedzielę. Jak zrobić jajka w czyśćcu? Oto prosty przepis prosto z Włoch.
Czym są jajka w czyśćcu?
Pod tą intrygującą nazwą kryje się danie, które swoje korzenie ma w kuchni południowych Włoch. Są to lekko ścięte jajka gotowane w pikantnym sosie pomidorowym. W języku włoskim nazywa się je Uova in Purgatorio. Nazwa nawiązuje do „Boskiej komedii” Dantego i opisu piekła. Aromatyczny sos pomidorowy symbolizuje piekielne płomienie, a jajka są duszami, które próbują wydostać się i odnaleźć drogę do odkupienia.
Z czego zrobić jajka w czyśćcu?
Tę włoską potrawę z łatwością można przygotować w domu bez konieczności podróży do Włoch. Składniki, które wykorzystuje się do przygotowania jajek w czyśćcu, są do kupienia w polskich sklepach spożywczych. Są dostępne przez cały rok, więc takie śniadanie na bogato można serwować na okrągło.
Do przyrządzenia jajek w czyśćcu potrzebnych jest osiem produktów i trzy przyprawy. Jakie więc artykuły spożywcze znalazły się na liście składników?
- Jajka – główny składnik dania
- Pomidory – w tym przepisie wykorzystuje się pomidorki koktajlowe, ale można też wykorzystać pomidory świeże lub krojone w puszce czy passatę
- Czosnek – nadaje przyjemnego smaku i aromatu
- Oliwa z oliwek – najlepsza do smażenia i podkreślenia smaku potrawy
- Przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz i płatki chili nadają charakterystycznej ostrości
- Zioła – smak dania podkręca świeża bazylia, ale można też użyć oregano lub natki pietruszki
Jak zrobić jajka w czyśćcu?
Przepis na pełne smaku i aromatu jajka w czyśćcu pochodzi z kuchni włoskiej. Przygotowanie tego znakomitego dania jest proste. Dużym plusem jest też czas. Jajka w czyśćcu są gotowe w niecałe 20 minut. Składników nie trzeba szukać w delikatesach czy sklepach z produktami kuchni świata. Są dobrze znane i często wykorzystuje się je do innych potraw.
Jajka w czyśćcu to sycące i rozgrzewające danie. Świetnie smakuje na śniadanie. Można też serwować je na lunch lub jako ciepłą kolację. Podaje się na ciepło zaraz po przygotowaniu w towarzystwie chrupiących tostów lub ciabatty. Dodatkowo można je udekorować listkami świeżej bazylii.
Jak więc zrobić pyszne i aromatyczne jajka w czyśćcu z patelni? To wyśmienite danie jest łatwe, a postępując krok po kroku, uda się już za pierwszym razem i zrobi niesamowite wrażenie na bliskich.
- 1. krok – podsmażenie czosnku
- 2. krok – dodanie pomidorków koktajlowych
- 3. krok – doprawienie i dodanie świeżej bazylii
- 4. krok – wbicie jajek i duszenie pod przykryciem
Dlaczego warto spróbować jajek w czyśćcu?
Jeżeli jeszcze zastanawiacie się jeszcze, czy opłaca się przygotować włoskie jajka w czyśćcu, poznajcie ich główne zalety.
- Prostota i szybkość – tylko kilka składników i krótki czas przygotowania
- Smacznie i treściwie – pikantny sos pomidorowy i jajka to połączenie, które zaspokoi głód i rozgrzeje
- Wszechstronność – jajka w czyśćcu można podawać na śniadanie, lunch lub kolację
- Różne opcje – przepis można modyfikować i dodawać inne składniki, które złagodzą lub zaostrzą smak dania
SKŁADNIKI
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na posiekany czosnek 1 minutę, cały czas mieszając.
- Dodać umyte i osuszone pomidorki koktajlowe. Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut. W połowie smażenia, kiedy staną się miękkie i zaczną się rozpadać, wymieszać i rozgnieść widelcem.
- Zdjąć pokrywkę i smażyć 5 minut, aż sos zgęstnieje.
- Wsypać cukier i dodać listki bazylii. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć, aż bazylia zwiędnie.
- Zrobić wgłębienia i wbić w nie jajka. Przykryć pokrywką i dusić około 3 minut.
- Podawać na ciepło z ulubionym pieczywem.