Takie śniadanie jadłam na wakacjach w Turcji. Teraz robię je codziennie w domu

jajka po turecku menemen
Autor: Shutterstock Weź jajka, warzywa i przyprawy. Oto turecki przepis na pyszne i sycące śniadanie.
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Turcy mają swój patent na pyszne, aromatyczne i sycące śniadanie. Wystarczy połączyć kolorowe warzywa z jajkami i przyprawami, aby po chwili cieszyć się smakiem wybornego dania. Menemen, bo właśnie tak nazywa się to tureckie śniadanie, ma nie tylko oryginalny smak, ale i jest łatwe do samodzielnego przygotowania. Poznajcie turecki przepis na menemen.

Co to jest menemen?

Pod tą tajemniczą nazwą kryje się pyszne i aromatyczne danie śniadaniowe. W Turcji serwuje się je także na obiad. Menemen jest połączeniem jajek, warzyw i przypraw. Wszystkie składniki idealnie się ze sobą komponują i tworzą tę pyszną potrawę na śniadanie. Niektórym przypomina szakszukę, ale tak naprawdę ma niewiele wspólnego z tym daniem. Menemen nazywa się też jajecznicą po turecku.

Czy turecka jajecznica menemen jest zdrowa?

Śniadanie powinno być nie tylko pyszne i sycące, ale i zawierać porcję witamin i składników odżywczych, które niezbędne są do prawidłowej pracy całego organizmu. Menemen, czyli jajecznica po turecku, to danie i smaczne, i zdrowe. Wszystkie składniki, które wykorzystuje się do przyrządzenia takiego śniadania, wyróżniają się wysoką zawartością substancji odżywczych. Danie jest bogate w przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki. Turecka jajecznica to również porcja witamin i minerałów. Danie jest źródłem witamin z grupy B, A, C, K oraz żelaza, potasu i magnezu. Jajka po turecku zawierają także białko, kwas foliowy i błonnik.

Jak się robi jajecznicę po turecku?

Pyszne i aromatyczne danie menemen wielu osobom kojarzy się z szakszuką. Jednak odróżnia je jeden szczegół. W menemen jajka miesza się z pozostałymi składnikami i smaży bez przykrycia. Dzięki temu ma głęboki i intensywny smak. Aromat pobudza kubki smakowe już w trakcie smażenia. Do jajecznicy po turecku podaje się bajgle z sezamem lub drożdżowe bułeczki. Sprawdzi się też chlebek pita.

Przepis na menemen jest prosty i szybki. Oryginalne jajka po turecku można zrobić w niecały kwadrans. Wystarczy robić te tak, jak podano w przepisie, a wyjdą pierwsza klasa. Przyda się patelnia z grubym dnem i łopatka do mieszania.

Jak więc zrobić menemen? To łatwy przepis na obłędne jajka po turecku, które nasycą i dodadzą energii.

  • 1. krok – pokrojenie warzyw
  • 2. krok – podsmażenie i doprawienie cebuli z czosnkiem, papryką i pomidorami
  • 3. krok – wbicie jajek i smażenie jajecznicy po turecku kilka minut, aż osiągnie odpowiednią konsystencję

SKŁADNIKI

  • 5 jajek
  • 400 g pomidorów malinowych
  • 1 zielona lub czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 szczypta chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paski, usuwając gniazda nasienne. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
  • Dodać paprykę i pomidory. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Smażyć, aż woda odparuje. Często mieszać.
  • Wbić jajka i dokładnie wymieszać. Smażyć kilka minut, aż jajka się zetną.
  • Podawać na śniadanie posypane posiekaną natką pietruszki.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
więcej