Takie śniadanie jadłam na wakacjach w Turcji. Teraz robię je codziennie w domu
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Turcy mają swój patent na pyszne, aromatyczne i sycące śniadanie. Wystarczy połączyć kolorowe warzywa z jajkami i przyprawami, aby po chwili cieszyć się smakiem wybornego dania. Menemen, bo właśnie tak nazywa się to tureckie śniadanie, ma nie tylko oryginalny smak, ale i jest łatwe do samodzielnego przygotowania. Poznajcie turecki przepis na menemen.
Co to jest menemen?
Pod tą tajemniczą nazwą kryje się pyszne i aromatyczne danie śniadaniowe. W Turcji serwuje się je także na obiad. Menemen jest połączeniem jajek, warzyw i przypraw. Wszystkie składniki idealnie się ze sobą komponują i tworzą tę pyszną potrawę na śniadanie. Niektórym przypomina szakszukę, ale tak naprawdę ma niewiele wspólnego z tym daniem. Menemen nazywa się też jajecznicą po turecku.
Czy turecka jajecznica menemen jest zdrowa?
Śniadanie powinno być nie tylko pyszne i sycące, ale i zawierać porcję witamin i składników odżywczych, które niezbędne są do prawidłowej pracy całego organizmu. Menemen, czyli jajecznica po turecku, to danie i smaczne, i zdrowe. Wszystkie składniki, które wykorzystuje się do przyrządzenia takiego śniadania, wyróżniają się wysoką zawartością substancji odżywczych. Danie jest bogate w przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki. Turecka jajecznica to również porcja witamin i minerałów. Danie jest źródłem witamin z grupy B, A, C, K oraz żelaza, potasu i magnezu. Jajka po turecku zawierają także białko, kwas foliowy i błonnik.
Jak się robi jajecznicę po turecku?
Pyszne i aromatyczne danie menemen wielu osobom kojarzy się z szakszuką. Jednak odróżnia je jeden szczegół. W menemen jajka miesza się z pozostałymi składnikami i smaży bez przykrycia. Dzięki temu ma głęboki i intensywny smak. Aromat pobudza kubki smakowe już w trakcie smażenia. Do jajecznicy po turecku podaje się bajgle z sezamem lub drożdżowe bułeczki. Sprawdzi się też chlebek pita.
Przepis na menemen jest prosty i szybki. Oryginalne jajka po turecku można zrobić w niecały kwadrans. Wystarczy robić te tak, jak podano w przepisie, a wyjdą pierwsza klasa. Przyda się patelnia z grubym dnem i łopatka do mieszania.
Jak więc zrobić menemen? To łatwy przepis na obłędne jajka po turecku, które nasycą i dodadzą energii.
- 1. krok – pokrojenie warzyw
- 2. krok – podsmażenie i doprawienie cebuli z czosnkiem, papryką i pomidorami
- 3. krok – wbicie jajek i smażenie jajecznicy po turecku kilka minut, aż osiągnie odpowiednią konsystencję
SKŁADNIKI
- 5 jajek
- 400 g pomidorów malinowych
- 1 zielona lub czerwona papryka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 szczypta chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paski, usuwając gniazda nasienne. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
- Dodać paprykę i pomidory. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Smażyć, aż woda odparuje. Często mieszać.
- Wbić jajka i dokładnie wymieszać. Smażyć kilka minut, aż jajka się zetną.
- Podawać na śniadanie posypane posiekaną natką pietruszki.