Sycące śniadanie robię z 3 składników. Ciepłe i chrupiące tosty są gotowe w 10 minut
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno być nie tylko pyszne, ale i sycące. Właśnie takie są chrupiące tosty z żółtym serem i salami, których przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Smakują wyjątkowo dobrze, są treściwe i dodają tak potrzebnej o poranku energii. Zobaczcie, jak zrobić smaczne i szybkie śniadanie, czyli tosty z serem i salami.
Z czym najlepiej smakują tosty?
Tosty to dobry pomysł na rozpoczęcie dnia. Są doskonałym zamiennikiem tradycyjnych kanapek. Serwuje się je na ciepło z różnymi dodatkami jak ketchup, musztarda czy świeże warzywa. Ich przygotowanie jest proste i szybkie. Takie ciepłe śniadanie idealnie sprawdzi się w chłodne dni, kiedy organizm domaga się ciepłych i rozgrzewających posiłków.
Z czym można zrobić tosty? W tym przepisie domowe tosty na śniadanie przyrządza się z trzech produktów. Są łatwo dostępne w wielu sklepach bez względu na porę roku. Lista składników jest więc krótka i znalazły się na niej takie produkty jak:
- chleb tostowy – pszenny lub pełnoziarnisty
- salami
- ser żółty
Jak zrobić dobre tosty z serem?
Przepis na pyszne tosty z serem oraz salami nie jest trudny. Przygotowanie ciepłych tostów z tymi dodatkami nie wymaga też długiego czasu. Można więc zrobić je rano jeszcze przed wyjściem do pracy lub szkoły. Warto pamiętać, aby opiekacz do tostów był mocno rozgrzany. Dzięki temu chleb stanie się rumiany i chrupiący, a ser się roztopi.
Jak więc zrobić domowe tosty z serem i salami? To łatwy przepis na pyszne śniadanie, które doda energii w chłodny dzień.
- 1. krok – ułożenie na chlebie tostowym sera i salami
- 2. krok – upieczenie tostów w opiekaczu
- 3. krok – podanie tostów z serem i salami na śniadanie
Ile kalorii ma tost z salami i serem?
Tosty z serem żółtym i salami nie należą do potraw niskokalorycznych. Porcja na śniadanie ma około 250 kcal. Tosty z tymi dodatkami mogą być wartościowym posiłkiem, który nie tylko doda energii, ale i dostarczy niezbędnych składników odżywczych. Zamiast chleba tostowego pszennego, warto wybrać ten z mąki pełnoziarnistej lub graham. Ser żółty jest bogaty w białko, wapń oraz witaminę A i D. Salami zawiera witaminy z grupy B, żelazo i cynk. Należy do produktów niskowęglowodanowych, więc można je spożywać na diecie keto.
SKŁADNIKI
- 8 kromek chleba tostowego pszennego lub pełnoziarnistego
- 8 plastrów salami
- 8 plastrów sera żółtego typu gouda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na 4 kromkach chleba tostowego ułożyć plastry żółtego sera i po 2 plastry salami. Przykryć plastrem sera i kromką pieczywa tostowego.
- Tosty piec w mocno rozgrzanym opiekaczu około 4 minut, aż zaczną się rumienić. W tym czasie ser powinien się roztopić.
- Ciepłe tosty przekroić po przekątnej na trójkąty.
- Podawać na ciepło na śniadanie z ketchupem, musztardą i świeżymi warzywami.