Śniadaniowa zapiekanka, która zaskoczy prostotą. Idealny posiłek dla całej rodziny

2025-05-16 9:42

Zapiekanki są świetnym pomysłem nie tylko na obiad czy kolację. Również na śniadanie możemy przygotować przepyszną zapiekankę, którą naje się cała rodzina. Ta przepyszna zapiekanka jest prosta do zrobienia, a smakować będzie wyśmienicie. Wystarczy kilka składników.

Śniadaniowa zapiekanka, która zaskoczy prostotą. Idealny posiłek dla całej rodziny

i

Autor: Shutterstock.com Śniadaniowa zapiekanka, która zaskoczy prostotą. Idealny posiłek dla całej rodziny
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Śniadaniowa zapiekanka dla całej rodziny. Każdy powinien spróbować

Przepyszna jajeczna zapiekanka to świetny sposób na śniadanie, które zasmakuje całej rodzinie. Jest prosta w przygotowaniu, a zawsze smakuje świetnie. Może być ona idealnym sposobem na wykorzystanie sczerstwiałego już chleba, którego nie chcemy wyrzucać.

Co najlepsze w tej zapiekance to fakt, że do jej przygotowania możemy tak naprawdę użyć wszystkiego, co znajdziemy w lodówce. Jest ona perfekcyjnym wyborem w duchu zero-waste. Jeśli więc nie mamy pomysły jak wykorzystać resztki z lodówki - to danie jest odpowiedziom. 

Zero problemów w przygotowaniu. Możesz nawet zacząć poprzedniego dnia

Samo przygotowanie tej zapiekanki nie powinno sprawiać problemu, jednak warto pamiętać, że musi ona być w piekarniku przez dość długi czas. Wszystko dlatego, że masa jajeczna musi się całkowicie ściąć i napuszyć, zanim będzie można ją jeść.

Jeśli chcemy możemy ją przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce, by móc rozkoszować tym przepysznym daniem z samego rana. Wystarczy ją podgrzać kiedy będziemy mieli na nią ochotę. To naprawdę świetny sposób na pyszny posiłek dla całej rodziny.

SKŁADNIKI

  • 1 paczka świeżego szpinaku
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnki
  • 300 g chleba
  • 200 g sera tartego
  • 8 jajek
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka musztardy
  • 200 g pieczarek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Chleb kroimy w kostkę i wkładamy do miski.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek.
  • Dodajemy pieczarki.
  • Dodajemy szpinak i mieszamy do połączenia.
  • Doprawiamy i przekładamy do miski z chlebem.
  • W osobnej misce mieszamy jajka, mleko, musztardę, sól, pieprz i 3/4 sera.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i przekładamy do niego mieszankę chleba.
  • Wlewamy mieszankę jajeczną.
  • Całość posypujemy serem.
  • Pieczemy w 175 stopniach przez około 50 minut.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...