Śniadaniowa zapiekanka, która zaskoczy prostotą. Idealny posiłek dla całej rodziny

Śniadaniowa zapiekanka, która zaskoczy prostotą. Idealny posiłek dla całej rodziny
Autor: Shutterstock.com Śniadaniowa zapiekanka, która zaskoczy prostotą. Idealny posiłek dla całej rodziny
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Zapiekanki są świetnym pomysłem nie tylko na obiad czy kolację. Również na śniadanie możemy przygotować przepyszną zapiekankę, którą naje się cała rodzina. Ta przepyszna zapiekanka jest prosta do zrobienia, a smakować będzie wyśmienicie. Wystarczy kilka składników.

Śniadaniowa zapiekanka dla całej rodziny. Każdy powinien spróbować

Przepyszna jajeczna zapiekanka to świetny sposób na śniadanie, które zasmakuje całej rodzinie. Jest prosta w przygotowaniu, a zawsze smakuje świetnie. Może być ona idealnym sposobem na wykorzystanie sczerstwiałego już chleba, którego nie chcemy wyrzucać.

Co najlepsze w tej zapiekance to fakt, że do jej przygotowania możemy tak naprawdę użyć wszystkiego, co znajdziemy w lodówce. Jest ona perfekcyjnym wyborem w duchu zero-waste. Jeśli więc nie mamy pomysły jak wykorzystać resztki z lodówki - to danie jest odpowiedziom. 

Zero problemów w przygotowaniu. Możesz nawet zacząć poprzedniego dnia

Samo przygotowanie tej zapiekanki nie powinno sprawiać problemu, jednak warto pamiętać, że musi ona być w piekarniku przez dość długi czas. Wszystko dlatego, że masa jajeczna musi się całkowicie ściąć i napuszyć, zanim będzie można ją jeść.

Jeśli chcemy możemy ją przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce, by móc rozkoszować tym przepysznym daniem z samego rana. Wystarczy ją podgrzać kiedy będziemy mieli na nią ochotę. To naprawdę świetny sposób na pyszny posiłek dla całej rodziny.

SKŁADNIKI

  • 1 paczka świeżego szpinaku
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnki
  • 300 g chleba
  • 200 g sera tartego
  • 8 jajek
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka musztardy
  • 200 g pieczarek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Chleb kroimy w kostkę i wkładamy do miski.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek.
  • Dodajemy pieczarki.
  • Dodajemy szpinak i mieszamy do połączenia.
  • Doprawiamy i przekładamy do miski z chlebem.
  • W osobnej misce mieszamy jajka, mleko, musztardę, sól, pieprz i 3/4 sera.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i przekładamy do niego mieszankę chleba.
  • Wlewamy mieszankę jajeczną.
  • Całość posypujemy serem.
  • Pieczemy w 175 stopniach przez około 50 minut.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej