Śniadaniową drożdżówkę piekę tylko tak. Przepis Małgorzaty Pieczyńskiej to hit w moim domu

śniadaniowa drożdżówka Małgorzaty Pieczyńskiej
Autor: Shutterstock Małgorzata Pieczyńska ma pyszny patent na śniadanie. Jej drożdżówka z owocami to strzał w dziesiątkę.
łatwy
15 min
6

Dieta wegetariańska

Czy drożdżówka jest dobra na śniadanie? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis Małgorzaty Pieczyńskiej. Właśnie podzieliła się swoją autorską recepturą na pyszną śniadaniową drożdżówkę. Na Instagramie opublikowała filmik, na którym pokazuje, jak łatwo i szybko można zrobić oryginalne śniadanie dla całej rodziny. Oto sprawdzony przepis Małgorzaty Pieczyńskiej na śniadaniową drożdżówkę.

Z czego Małgorzata Pieczyńska robi śniadaniową drożdżówkę?

Piękna aktorka znana z wielu wybitnych ról filmowych i teatralnych od czasu do czasu dzieli się ze swoimi obserwatorami autorskimi przepisami kulinarnymi. Polecaliśmy już sprawdzony przepis Małgorzaty Pieczyńskiej na najlepsze ogórki na zimę, które zawsze się udają. Nie inaczej jest ze śniadaniową drożdżówką.

Do zrobienia ciasta drożdżowego aktorka wykorzystuje tylko kilka produktów. Niezbędna jest mąka pszenna, drożdże, cukier, masło i jajka. Smak śniadaniowej drożdżówki wzbogacają świeże sezonowe owoce, cynamon oraz otarta skórka z cytryny.

Jak Małgorzata Pieczyńska piecze śniadaniową drożdżówkę?

Przepis pięknej aktorki spotkał się tysiącami pozytywnych komentarzy i reakcji. Nic dziwnego, ponieważ przygotowanie ciasta drożdżowego i upieczenie pysznej drożdżówki śniadaniowej nie jest skomplikowane. Jak mówi sama Małgorzata Pieczyńska, ta drożdżówka robi się sama. Ciasta nie trzeba wyrabiać. Wystarczy wymieszać składniki „byle jak”.

Jak więc upiec pyszną drożdżówkę śniadaniową według przepisu Małgorzaty Pieczyńskiej? To bardzo łatwy przepis.

  • 1. krok – wymieszanie składników i odstawienie do wyrośnięcia na noc
  • 2. krok – wymieszanie wyrośniętego ciasta drożdżowego i przełożenie do formy
  • 3. krok – ułożenie owoców i dodatków
  • 4. krok – upieczenie śniadaniowej drożdżówki w piekarniku

Czym wzbogacić śniadaniową drożdżówkę?

W swoim przepisie Małgorzata Pieczyńska do śniadaniowej drożdżówki dodaje sezonowe owoce. Są to morele i maliny, ale ciasto można upiec także z innymi owocami. Sprawdzą się też truskawki, brzoskwinie, porzeczki, agrest, rabarbar czy borówki. Smak śniadaniowej drożdżówki podkręca aromatyczny cynamon oraz otarta skórka z cytryny lub pomarańczy. Smacznym dodatkiem są rodzynki. Wierzch śniadaniowej drożdżówki można też posypać płatkami migdałowymi.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g drożdży
  • 3 jajka

  • dodatkowo:
  • sezonowe owoce
  • rodzynki
  • otarta skórka cytrynowa p
  • cynamon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć pokruszone drożdże. Wsypać cukier, dodać masło i wbić jajka. Wsypać przesianą mąkę i wlać mleko. Składnik dokładnie wymieszać.
  • Miskę przykryć i odstawić na całą noc.
  • Następnego dnia wymieszać wyrośnięte ciasto. Można dodać rodzynki.
  • Ciasto przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć pokrojone na mniejsze kawałki owoce, oprószyć cynamonem i posypać otartą skórką z cytryny lub pomarańczy.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut.
  • Kiedy czas pieczenia się skończy, pozostawić ciasto w piekarniku, aby ostygło.
  • Podawać na śniadanie w towarzystwie kawy lub herbaty.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej