Śniadanie rodem z południa USA. Prosto, szybko i przede wszystkim - tanio

Śniadanie rodem z południa USA. Prosto, szybko i przede wszystkim - tanio
Autor: Shutterstock.com Śniadanie rodem z południa USA. Prosto, szybko i przede wszystkim - tanio
łatwy
5 min
2

Dieta wegetariańska

To danie to klasyka kuchni amerykańskiej. Jest proste w przygotowaniu a smakuje wyśmienicie. Ta kaszka kukurydziana to idealnie sycące danie, które świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie. A przygotujemy ją w zaledwie kilka minut.

Śniadanie prosto z południa USA. Smakuje obłędnie

Grits to nic innego jak kasza kukurydziana, która cieszy się ogromną popularnością w Stanach Zjednoczonych. Jest to rodzaj owsianki, którą wytwarza się z grubo zmielonej kukurydzy. Ma ona ciekawy smak i z pewnością zdobędzie wiele serc po wypróbowaniu.

Kaszę kukurydzianą można bez problemu kupić w sklepach internetowych. Za opakowanie 500 gram zapłacimy około 5 złotych. Przygotowanie tego pożywnego śniadania nie należy więc do drogich, a przy okazji jest niezwykle proste. Wystarczy dosłownie kilka składników, by przygotować ten ciekawy posiłek.

Prosty przepis na śniadanie, które można łatwo modyfikować. Jeśli chcemy możemy dodać do naszej kaszy chrupiący boczek albo kawałki gotowanego kurczaka. Świetnie pasować będą również najróżniejsze warzywa.

To naprawdę ciekawy pomysł na śniadanie, którego większość osób nie próbowała. Gotowe w kilkanaście minut, a smakuje obłędnie. Jeśli więc nie mamy pomysłu na to co przygotować na posiłek dla całej rodziny, grits sprawdzi się idealnie. I nie zapłacimy fortuny za zakupy.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej
  • 80 g sera tartego
  • 1 łyżka masła
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę zagotowujemy z solą w rondelku.
  • Dodajemy kaszę i mieszamy całość przez minutę.
  • Kiedy się zagotuje zmniejszamy ogień.
  • Gotujemy 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Zdejmujemy z ognia i dodajemy ser, masło i pieprz.
  • Całość dokładnie mieszamy.
Kasza jaglana z malinami i pistacjami
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej