Słodkie śniadanie bez dodatku cukru. Te faszerowane gruszki przygotujesz w 10 minut

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Faszerowane gruszki to idealny sposób na słodkie śniadanie, które sprawdzi się każdego dnia. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a samo danie jest delikatne i rozpływające się w ustach. Co najlepsze, danie to jest naturalnie słodkie, nie trzeba więc dodawać żadnego cukru.
Sposób na słodkie i zdrowe śniadanie. Wystarczy kilka minut wolnego czasu
Faszerowane gruszki to idealny sposób na ciekawe śniadanie, które jest proste w przygotowaniu, a zaskoczy swoim intensywnym smakiem. Co więcej, dzięki naturalnej słodyczy tych owoców nie musimy dodawać już żadnego cukru, ponieważ same w sobie będą idealnie słodkie. Co więcej, upieczone, będą dosłownie rozpływały się w ustach.
Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Zapomnij o wielogodzinnym staniu przy garach, wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu. Co więcej, gruszki te można podawać również jako zdrowy deser, który z pewnością zasmakuje każdemu.
Wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wciąż będą zachwycać
A jeśli nie uda się nam ich zjeść jednego dnia, bez problemu możemy przechować je w lodówce przez noc i podać następnego dnia na śniadanie czy podwieczorek - nie ma obawy, że nasza ciężka praca się zmarnuje.
Jeśli mamy taką możliwość, to nasze gruszki można również upiec w Air Fryerze. Wystarczy zmniejszyć nieco temperaturę i czas pieczenia skrócić o mniej więcej połowę. Ten przepis to naprawdę strzał w 10. Wyjdzie nam za każdym razem.
SKŁADNIKI
- 4 gruszki
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
- W mniejszej misce mieszamy płatki owsiane, posiekane orzechy i cynamon.
- Dodajemy miód i rozpuszczone masło.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Gruszki przekrawamy wzdłuż.
- Za pomocą łyżki wyciągamy gniazda nasienne.
- Z tyłu gruszki odkrajemy cienki pasek, by mogła leżeć, bez toczenia się.
- Gruszki układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Rozkładamy nadzienie do gruszek i ewentualnie posypujemy je cynamonem.
- Pieczemy 25-30 minut.