Słodkie śniadanie bez dodatku cukru. Te faszerowane gruszki przygotujesz w 10 minut

Słodkie śniadanie bez dodatku cukru. Te faszerowane gruszki przygotujesz w 10 minut
Autor: Shutterstock.com Słodkie śniadanie bez dodatku cukru. Te faszerowane gruszki przygotujesz w 10 minut
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Faszerowane gruszki to idealny sposób na słodkie śniadanie, które sprawdzi się każdego dnia. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a samo danie jest delikatne i rozpływające się w ustach. Co najlepsze, danie to jest naturalnie słodkie, nie trzeba więc dodawać żadnego cukru.

Sposób na słodkie i zdrowe śniadanie. Wystarczy kilka minut wolnego czasu

Faszerowane gruszki to idealny sposób na ciekawe śniadanie, które jest proste w przygotowaniu, a zaskoczy swoim intensywnym smakiem. Co więcej, dzięki naturalnej słodyczy tych owoców nie musimy dodawać już żadnego cukru, ponieważ same w sobie będą idealnie słodkie. Co więcej, upieczone, będą dosłownie rozpływały się w ustach.

Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Zapomnij o wielogodzinnym staniu przy garach, wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu. Co więcej, gruszki te można podawać również jako zdrowy deser, który z pewnością zasmakuje każdemu.

Wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wciąż będą zachwycać

A jeśli nie uda się nam ich zjeść jednego dnia, bez problemu możemy przechować je w lodówce przez noc i podać następnego dnia na śniadanie czy podwieczorek - nie ma obawy, że nasza ciężka praca się zmarnuje.

Jeśli mamy taką możliwość, to nasze gruszki można również upiec w Air Fryerze. Wystarczy zmniejszyć nieco temperaturę i czas pieczenia skrócić o mniej więcej połowę. Ten przepis to naprawdę strzał w 10. Wyjdzie nam za każdym razem.

SKŁADNIKI

  • 4 gruszki
  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
  • W mniejszej misce mieszamy płatki owsiane, posiekane orzechy i cynamon.
  • Dodajemy miód i rozpuszczone masło.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Gruszki przekrawamy wzdłuż.
  • Za pomocą łyżki wyciągamy gniazda nasienne.
  • Z tyłu gruszki odkrajemy cienki pasek, by mogła leżeć, bez toczenia się.
  • Gruszki układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Rozkładamy nadzienie do gruszek i ewentualnie posypujemy je cynamonem.
  • Pieczemy 25-30 minut.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej