Siekam jajka i mieszam z tym serem. Ta pasta jajeczna to patent na pyszne śniadanie

pasta jajeczna z twarogiem
Autor: Shutterstock Ugotuj jajka i połącz z tymi składnikami. W mig zrobisz najlepszą pastę jajeczną na śniadanie.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

W sieci krąży mnóstwo przepisów na wyborne pasty jajeczne, które idealnie komponują się z pieczywem i stanowią doskonałe śniadanie. W tym przepisie jajka łączy się z białym serem, który sprawia, że pasta ma kremową konsystencję, jest sycąca i zdrowa. Co jeszcze dodać do pasty jajecznej? Poznajcie sprawdzony przepis na znakomitą pastę jajeczną z twarogiem.

Czy można łączyć twaróg z jajkiem?

Pasta jajeczna z twarogiem jest nie tylko pyszna, ale i pełna zdrowia. Połączenie jajek i białego sera smakuje doskonale i stanowi zastrzyk niezbędnych składników odżywczych. Oba produkty są bogate w łatwo przyswajalne białko, które potrzebne jest budowy nowych komórek. Jest składnikiem krwi, limfy, enzymów i hormonów. Jajka i twaróg są także bogate w witaminy i minerały, a także mają dobry wpływ na zdrowie całego organizmu.

Co można dodać do pasty jajecznej?

Pasty kanapkowe to dobry wybór na śniadanie, ale można je podawać także na kolację lub jako przekąskę. Największą popularnością cieszą się smarowidła z gotowanych jajek. W tym przepisie pastę jajeczną robi się z kilku tanich i łatwo dostępnych składników. Pysznie się ze sobą komponują i tworzą doskonały posiłek.

Co jest więc potrzebne, aby przyrządzić smaczną i sycącą pastę jajeczną? Lista składników obejmuje tylko kilka produktów. Większość z nich na pewno macie w domu.

  • jajka ugotowane na twardo
  • twaróg chudy lub półtłusty
  • szczypiorek
  • dodatki – jogurt grecki, musztarda
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić pastę jajeczną z twarogiem?

Przepis na domową pastę z jajek i białego sera jest bardzo łatwy. Zaletą tej sprawdzonej receptury jest to, że smarowidło zawsze się udaje i wyśmienicie smakuje. Przygotowanie jest bardzo szybkie. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności i doprawić. Jajka warto ugotować wcześniej. Po ostygnięciu będą się łatwiej obierać i siekać. Można też wykorzystać jajka na twardo, które zostały z innego posiłku.

Przygotowanie rewelacyjnej pasty jajecznej z dodatkiem twarogu warto zapisać. To świetny pomysł nie tylko na śniadanie. Jak więc przygotować tę pyszną pastę z jajek i twarogu?

  • 1. krok – posiekanie jajek i wymieszanie z pokruszonym twarogiem
  • 2. krok – dodanie pozostałych składników
  • 3. krok – doprawienie pasty jajecznej z twarogiem

SKŁADNIKI

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 80 g twarogu chudego lub półtłustego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka obrać ze skorupek i posiekać. Przełożyć do miski.
  • Dodać pokruszony twaróg i wymieszać.
  • Dodać jogurt grecki i musztardę oraz posiekany szczypiorek. Dokładnie wymieszać.
  • Doprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszać.
  • Podawać na śniadanie, kolację lub jako przekąskę w towarzystwie ulubionego pieczywa.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej