Serek wiejski mieszam z tymi składnikami. Ten włoski omlet smakuje każdemu

frittata z serkiem wiejskim i cukinią
Autor: Shutterstock Weź serek wiejski i cukinię. Pieczony omlet zaskoczy cię smakiem i łatwym przygotowaniem.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Frittata jest pysznym daniem na śniadanie na ciepło, którym prawie codziennie zajadają się Włosi. Jest to rodzaj naleśnika, który piecze się w piekarniku. Jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście frittaty, czas to zmienić. Pyszna frittata z serkiem wiejskim i cukinią to pomysł na smakowite i sycące śniadanie. Z tym przepisem śniadanie we włoskim stylu wyjdzie i będzie smakować znakomicie.

Frittata z serkiem wiejskim i cukinią – składniki

Pyszny pieczony naleśnik to danie, które szybko podbije każdy kubek smakowy. Do przyrządzenia obłędnej frittaty wykorzystuje się proste i łatwo dostępne produkty. Głównymi składnikami są tytułowe składniki, czyli cukinia i serek wiejski. Na liście potrzebnych produktów znalazły się także jajka, czerwona cebula, czosnek i żółty ser, który można zastąpić mozzarellą lub pokruszoną fetą. Smak frittaty podkręcają przyprawy, takie jak zioła prowansalskie, sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Jak zrobić frittatę z serkiem wiejskim i cukinią?

Przepis na włoską frittatę przyrządzoną na bazie serka wiejskiego nie jest trudny. Składa się z kilku bardzo łatwych kroków. Postępując według nich, nie ma opcji, żeby coś nie wyszło. Frittata wzbogacona serkiem wiejskim i młodą cukinią uda się i zachwyci smakiem całą rodzinę.

Jak zrobić frittatę w piekarniku? To pyszne i aromatyczne danie na śniadanie jest naprawdę proste i nie wymaga wielu godzin w kuchni.

  • 1. krok – pokrojenie cukinii na plasterki, zasolenie i odstawienie na 10 minut
  • 2. krok – połączenie serka wiejskiego z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – wymieszanie cukinii z masą serową i przełożenie jej do formy do zapiekania
  • 4. krok – upieczenie frittaty z cukinią i serkiem wiejskim w piekarniku

Jak podawać frittatę z serkiem wiejskim i cukinią?

Przepis na ten śniadaniowy przysmak warto zapisać. Frittata z dodatkiem serka wiejskiego i cienkich plasterków cukinii to pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie na ciepło, ale i nie tylko. Danie może być pysznym i lekkim obiadem podczas upalnego lata. Sprawdzi się też na smaczną kolację. Frittatę można podać jako oryginalną przekąskę na imprezie.

Frittata z serkiem wiejskim i cukinią jest pyszna, ale dobrze smakuje z różnymi dodatkami. Gotowe danie można posypać posiekanymi świeżymi ziołami jak szczypiorek, bazylia czy natka pietruszki. Frittata wyśmienicie smakuje z domowym sosem czosnkowym i pomidorowym. Posiłek wzbogacą świeże sezonowe warzywa.

SKŁADNIKI

  • 1 cukinia
  • 200 g wiejskiego
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię pokroić w cienkie plasterki za pomocą mandoliny. Przełożyć do miski i lekko posolić. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
  • Do miski wbić jajka. Dodać serek wiejski, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać.
  • Dodać odciśniętą z nadmiaru wody cukinię i połowę startego żółtego sera.
  • Masę przełożyć do niedużej formy do zapiekania i wyrównać. Posypać pozostałym żółtym serem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
  • Podawać na ciepło lub po ostygnięciu z sosem czosnkowym.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej