Serek wiejski mieszam z tymi składnikami. Ten włoski omlet smakuje każdemu
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Frittata jest pysznym daniem na śniadanie na ciepło, którym prawie codziennie zajadają się Włosi. Jest to rodzaj naleśnika, który piecze się w piekarniku. Jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście frittaty, czas to zmienić. Pyszna frittata z serkiem wiejskim i cukinią to pomysł na smakowite i sycące śniadanie. Z tym przepisem śniadanie we włoskim stylu wyjdzie i będzie smakować znakomicie.
Frittata z serkiem wiejskim i cukinią – składniki
Pyszny pieczony naleśnik to danie, które szybko podbije każdy kubek smakowy. Do przyrządzenia obłędnej frittaty wykorzystuje się proste i łatwo dostępne produkty. Głównymi składnikami są tytułowe składniki, czyli cukinia i serek wiejski. Na liście potrzebnych produktów znalazły się także jajka, czerwona cebula, czosnek i żółty ser, który można zastąpić mozzarellą lub pokruszoną fetą. Smak frittaty podkręcają przyprawy, takie jak zioła prowansalskie, sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Jak zrobić frittatę z serkiem wiejskim i cukinią?
Przepis na włoską frittatę przyrządzoną na bazie serka wiejskiego nie jest trudny. Składa się z kilku bardzo łatwych kroków. Postępując według nich, nie ma opcji, żeby coś nie wyszło. Frittata wzbogacona serkiem wiejskim i młodą cukinią uda się i zachwyci smakiem całą rodzinę.
Jak zrobić frittatę w piekarniku? To pyszne i aromatyczne danie na śniadanie jest naprawdę proste i nie wymaga wielu godzin w kuchni.
- 1. krok – pokrojenie cukinii na plasterki, zasolenie i odstawienie na 10 minut
- 2. krok – połączenie serka wiejskiego z pozostałymi składnikami
- 3. krok – wymieszanie cukinii z masą serową i przełożenie jej do formy do zapiekania
- 4. krok – upieczenie frittaty z cukinią i serkiem wiejskim w piekarniku
Jak podawać frittatę z serkiem wiejskim i cukinią?
Przepis na ten śniadaniowy przysmak warto zapisać. Frittata z dodatkiem serka wiejskiego i cienkich plasterków cukinii to pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie na ciepło, ale i nie tylko. Danie może być pysznym i lekkim obiadem podczas upalnego lata. Sprawdzi się też na smaczną kolację. Frittatę można podać jako oryginalną przekąskę na imprezie.
Frittata z serkiem wiejskim i cukinią jest pyszna, ale dobrze smakuje z różnymi dodatkami. Gotowe danie można posypać posiekanymi świeżymi ziołami jak szczypiorek, bazylia czy natka pietruszki. Frittata wyśmienicie smakuje z domowym sosem czosnkowym i pomidorowym. Posiłek wzbogacą świeże sezonowe warzywa.
SKŁADNIKI
- 1 cukinia
- 200 g wiejskiego
- 100 g startego żółtego sera
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię pokroić w cienkie plasterki za pomocą mandoliny. Przełożyć do miski i lekko posolić. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
- Do miski wbić jajka. Dodać serek wiejski, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać.
- Dodać odciśniętą z nadmiaru wody cukinię i połowę startego żółtego sera.
- Masę przełożyć do niedużej formy do zapiekania i wyrównać. Posypać pozostałym żółtym serem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
- Podawać na ciepło lub po ostygnięciu z sosem czosnkowym.