Sekret idealnych placuszków? Ten jeden składnik robi różnicę
Aromatyczne pancakesy z batatów to pomysł na śniadanie, który zachwyci całą rodzinę. Wystarczy kilka prostych składników, by móc rozkoszować się sycącym śniadaniem dla całej rodziny. Miękkie, lekko słodkie i niezwykle aromatyczne. Te pancakesy zachwycają smakiem.
i
Dieta wegetariańska
Aromatyczne pancakesy z batatów to ciekawy pomysł na aromatyczne śniadanie dla całej rodziny. Są proste w przygotowaniu, wychodzą niesamowicie sycące i nie zawierają nawet grama cukru. Cała ich słodycz pochodzi właśnie od batata, znanego również jako słodki ziemniak.
Co potrzebujemy do pancakesów z batata? Kilka prostych składników
Przygotowanie tych placuszków to sprawa bardzo prosta. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu. Potrzebować będziemy:
- batata
- jajka
- mleko
- mąkę
- proszek do pieczenia
- cynamon
- ekstrakt waniliowy
- sól
- olej
Te podstawowe składniki wystarczą, by przygotować aromatyczne placuszki dla całej rodziny.
Z czym podawać pacakes z batatów? Najlepsze propozycje
Pancakes z batata możemy podawać z najróżniejszymi dodatkami. Najlepiej podawać je jednak z:
- jogurtem i owocami,
- syropem klonowym,
- masłem orzechowym,
- prażonymi orzechami,
- miodem lub konfiturą.
Rozpłyń się w prostym przepisie, który smakuje obłędnie, a jest dziecinnie prosty do przygotowania. Nie ma co długo się nad tym zastanawiać. Prosty przepis, szybkość przygotowania i smak, który zachwyca - to połączenia sprawdzi się na śniadanie każdego dnia.
SKŁADNIKI
- 1 średni batat
- 2 jajka
- 120 ml mleka
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Batata obieramy i kroimy w kostkę.
- Możemy albo ugotować go do miękkości, albo upiec (45 min w 200 stopniach).
- Rozgniatamy na gładkie purée i odstawiamy.
- W misce mieszamy jajka, mleko, wanilię i purée.
- Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
- Mieszamy tylko do połączenia.
- Na rozgrzanej patelni smażymy niewielkie porcje ciasta.
- Smażymy na średnim ogniu i z obu stron.