Sekret idealnych placuszków? Ten jeden składnik robi różnicę

2025-11-24 10:15

Aromatyczne pancakesy z batatów to pomysł na śniadanie, który zachwyci całą rodzinę. Wystarczy kilka prostych składników, by móc rozkoszować się sycącym śniadaniem dla całej rodziny. Miękkie, lekko słodkie i niezwykle aromatyczne. Te pancakesy zachwycają smakiem.

Sekret idealnych placuszków? Ten jeden składnik robi różnicę

i

Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
10

Dieta wegetariańska

Aromatyczne pancakesy z batatów to ciekawy pomysł na aromatyczne śniadanie dla całej rodziny. Są proste w przygotowaniu, wychodzą niesamowicie sycące i nie zawierają nawet grama cukru. Cała ich słodycz pochodzi właśnie od batata, znanego również jako słodki ziemniak.

Co potrzebujemy do pancakesów z batata? Kilka prostych składników

Przygotowanie tych placuszków to sprawa bardzo prosta. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu. Potrzebować będziemy:

  • batata
  • jajka
  • mleko
  • mąkę
  • proszek do pieczenia
  • cynamon
  • ekstrakt waniliowy
  • sól
  • olej

Te podstawowe składniki wystarczą, by przygotować aromatyczne placuszki dla całej rodziny.

Z czym podawać pacakes z batatów? Najlepsze propozycje

Pancakes z batata możemy podawać z najróżniejszymi dodatkami. Najlepiej podawać je jednak z:

  • jogurtem i owocami,
  • syropem klonowym,
  • masłem orzechowym,
  • prażonymi orzechami,
  • miodem lub konfiturą.

Rozpłyń się w prostym przepisie, który smakuje obłędnie, a jest dziecinnie prosty do przygotowania. Nie ma co długo się nad tym zastanawiać. Prosty przepis, szybkość przygotowania i smak, który zachwyca - to połączenia sprawdzi się na śniadanie każdego dnia.

SKŁADNIKI

  • 1 średni batat
  • 2 jajka
  • 120 ml mleka
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Batata obieramy i kroimy w kostkę.
  • Możemy albo ugotować go do miękkości, albo upiec (45 min w 200 stopniach).
  • Rozgniatamy na gładkie purée i odstawiamy.
  • W misce mieszamy jajka, mleko, wanilię i purée.
  • Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
  • Mieszamy tylko do połączenia.
  • Na rozgrzanej patelni smażymy niewielkie porcje ciasta.
  • Smażymy na średnim ogniu i z obu stron.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...