Ryż z jabłkami i żurawiną: przepis na kulinarny evergreen w uwspółcześnionej wersji
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Ryż zapiekany z jabłkami i żurawiną to współczesna wariacja na temat jednego z dań, które pamiętamy ze szkolnych stołówek. Dodatek żurawiny dodaje potrawie smaku i wyrafinowania. Deser jest zdrowy i prosty w wykonaniu, najlepiej smakuje podany na ciepło.
SKŁADNIKI
- 150 g białego ryżu
- 4 dorodne i słodkie jabłka
- pół szklanki suszonej żurawiny
- pół szklanki rodzynek sułtańskich
- miąższ z laski wanilii lub 1 łyżeczka ekologicznego cukru waniliowego
- 5 łyżek cukru lub odpowiednia ilość stosowanego zamiennika cukru
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Ryż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i wystudź.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie dodaj do nich 2 łyżki cukru.
Ryż wymieszaj z resztą cukru i wanilią oraz ze sparzonymi wrzątkiem rodzynkami i żurawiną.
W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem lub oliwą i układaj warstwami: jabłka, ryż i na wierzch znowu jabłka.
Całość zapiekaj około 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.