Rewelacyjny tort omletowy z cukinią i szpinakiem

2020-08-28
Rewelacyjny tort omletowy z cukinią
Autor: Shutterstock Rewelacyjny tort omletowy z cukinią
łatwy
40 min
4

Tort omletowy z cukinią i szpinakiem wygląda bardzo efektownie choć jest niedrogi i nieskomplikowany w przygotowaniu. Znakomicie sprawdza się w roli przystawki, ciepłej kolacji czy dania głównego. Pięknie zdobi też letni stół.

SKŁADNIKI

  • 6 jajek
  • 3 łyżki mąki
  • 2 średnie cukinie
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól i pieprz
  • masło
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię dokładnie umyć, nie obierać. Pokroić a niezbyt grube plasterki.
  • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wrzucić na rozgrzane masło na 1-2 minuty (nie przypalić).
  • Szpinak opłukać, lekko osuszyć i wrzucić na patelnię z czosnkiem, chwilę blanszować.
  • Wymieszać 2 rozkłócone jajka z 1 łyżką mąki i 1 łyżką szpinaku, wylać masę na patelnię i ułożyć na niej plasterki cukinii.
  • Przykryć i smażyć chwilę, aż jajka się zetną, a następnie za pomocą dużego płaskiego talerza odwrócić omlet na drugą stronę i smażyć 2-3 minuty.
  • W ten sam sposób usmażyć kolejne 2 omlety. Omlet ułożyć na talerzu cukinią do góry, rozsmarować na nim nieco szpinaku i posypać parmezanem.
  • Następnie położyć na nim kolejny omlet i znów wyłożyć nieco szpinaku i posypać parmezanem, przykryć ostatnim omletem i posypać parmezanem.
  • Można udekorować kilkoma listkami szpinaku lub bazylii.
Jajka – zdrowie w skorupce