Rewelacyjny tort omletowy z cukinią i szpinakiem
2020-08-28
łatwy
40 min
4
Tort omletowy z cukinią i szpinakiem wygląda bardzo efektownie choć jest niedrogi i nieskomplikowany w przygotowaniu. Znakomicie sprawdza się w roli przystawki, ciepłej kolacji czy dania głównego. Pięknie zdobi też letni stół.
SKŁADNIKI
- 6 jajek
- 3 łyżki mąki
- 2 średnie cukinie
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól i pieprz
- masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię dokładnie umyć, nie obierać. Pokroić a niezbyt grube plasterki.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wrzucić na rozgrzane masło na 1-2 minuty (nie przypalić).
- Szpinak opłukać, lekko osuszyć i wrzucić na patelnię z czosnkiem, chwilę blanszować.
- Wymieszać 2 rozkłócone jajka z 1 łyżką mąki i 1 łyżką szpinaku, wylać masę na patelnię i ułożyć na niej plasterki cukinii.
- Przykryć i smażyć chwilę, aż jajka się zetną, a następnie za pomocą dużego płaskiego talerza odwrócić omlet na drugą stronę i smażyć 2-3 minuty.
- W ten sam sposób usmażyć kolejne 2 omlety. Omlet ułożyć na talerzu cukinią do góry, rozsmarować na nim nieco szpinaku i posypać parmezanem.
- Następnie położyć na nim kolejny omlet i znów wyłożyć nieco szpinaku i posypać parmezanem, przykryć ostatnim omletem i posypać parmezanem.
- Można udekorować kilkoma listkami szpinaku lub bazylii.
Jajka – zdrowie w skorupce