Rewelacyjny tort omletowy z cukinią i szpinakiem

2020-08-28
Rewelacyjny tort omletowy z cukinią
Autor: Shutterstock Rewelacyjny tort omletowy z cukinią
łatwy
40 min
4

Tort omletowy z cukinią i szpinakiem wygląda bardzo efektownie choć jest niedrogi i nieskomplikowany w przygotowaniu. Znakomicie sprawdza się w roli przystawki, ciepłej kolacji czy dania głównego. Pięknie zdobi też letni stół.

Składniki

6 jajek

3 łyżki mąki

2 średnie cukinie

1 opakowanie świeżego szpinaku

1-2 ząbki czosnku

2 łyżki tartego parmezanu

sól i pieprz

masło

 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cukinię dokładnie umyć, nie obierać. Pokroić a niezbyt grube plasterki.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wrzucić na rozgrzane masło na 1-2 minuty (nie przypalić).

Szpinak opłukać, lekko osuszyć i wrzucić na patelnię z czosnkiem, chwilę blanszować.

Wymieszać 2 rozkłócone jajka z 1 łyżką mąki i 1 łyżką szpinaku, wylać masę na patelnię i ułożyć na niej plasterki cukinii.

Przykryć i smażyć chwilę, aż jajka się zetną, a następnie za pomocą dużego płaskiego talerza odwrócić omlet na drugą stronę i smażyć 2-3 minuty.

W ten sam sposób usmażyć kolejne 2 omlety. Omlet ułożyć na talerzu cukinią do góry, rozsmarować na nim nieco szpinaku i posypać parmezanem.

Następnie położyć na nim kolejny omlet i znów wyłożyć nieco szpinaku i posypać parmezanem, przykryć ostatnim omletem i posypać parmezanem.

Można udekorować kilkoma listkami szpinaku lub bazylii.

Jajka – zdrowie w skorupce