Rewelacyjny tort omletowy z cukinią i szpinakiem

Tort omletowy z cukinią i szpinakiem wygląda bardzo efektownie choć jest niedrogi i nieskomplikowany w przygotowaniu. Znakomicie sprawdza się w roli przystawki, ciepłej kolacji czy dania głównego. Pięknie zdobi też letni stół.
6 jajek
3 łyżki mąki
2 średnie cukinie
1 opakowanie świeżego szpinaku
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki tartego parmezanu
sól i pieprz
masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Cukinię dokładnie umyć, nie obierać. Pokroić a niezbyt grube plasterki.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wrzucić na rozgrzane masło na 1-2 minuty (nie przypalić).
Szpinak opłukać, lekko osuszyć i wrzucić na patelnię z czosnkiem, chwilę blanszować.
Wymieszać 2 rozkłócone jajka z 1 łyżką mąki i 1 łyżką szpinaku, wylać masę na patelnię i ułożyć na niej plasterki cukinii.
Przykryć i smażyć chwilę, aż jajka się zetną, a następnie za pomocą dużego płaskiego talerza odwrócić omlet na drugą stronę i smażyć 2-3 minuty.
W ten sam sposób usmażyć kolejne 2 omlety. Omlet ułożyć na talerzu cukinią do góry, rozsmarować na nim nieco szpinaku i posypać parmezanem.
Następnie położyć na nim kolejny omlet i znów wyłożyć nieco szpinaku i posypać parmezanem, przykryć ostatnim omletem i posypać parmezanem.
Można udekorować kilkoma listkami szpinaku lub bazylii.