Pyszne bułeczki na śniadanie w 5 minut? Z tym przepisem jest to możliwe i zawsze się udaje

Dieta wegetariańska
Co zrobić, kiedy na śniadanie zabraknie pieczywa? Pyszne domowe bułeczki można zrobić z kilku składników w pięć minut. Zamiast piec je w piekarniku, sprawdzi się kuchenka mikrofalowa. Kryzysowe bułeczki z kubeczka są smaczne, puszyste i świetnie sprawdzą się do kanapek na śniadanie. Oto ekspresowy przepis na bułeczki z mikrofalówki.
Czy w mikrofali można upiec bułki?
Kuchenka mikrofalowa zrewolucjonizowała gotowanie w domu. Dzięki niej można łatwo i szybko zrobić obiad, podgrzać prawie każdy posiłek, a nawet przygotować deser. Sprawdzi się też do upieczenia kryzysowych bułeczek, kiedy w domu zabranie pieczywa. Takie bułki różnią się od tych tradycyjnych, ale idealnie zastąpią pieczywo w trudnej sytuacji. Bułeczki z kubeczka z mikrofalówki są pyszne, lekkie i miękkie.
Jak zrobić bułki w mikrofali?
Przepis na kryzysowe bułeczki z kubeczka pieczone w kuchence mikrofalowej jest łatwy. Jego największą zaletą jest oczywiście czas przygotowania. Robi się je w kubkach i są gotowe w 5 minut. Na liście składników znalazły się tylko cztery produkty i szczypta soli. Są łatwo dostępne w wielu sklepach. Warto mieć je zawsze w domu, ponieważ będą jak znalazł, kiedy zabraknie pieczywa na śniadanie.
Jak więc zrobić kryzysowe bułeczki z kubeczka z mikrofali? Ten przepis jest łatwy i błyskawiczny. Bułeczki piecze się w kubeczkach, które nadają się do kuchenki mikrofalowej. Składniki miesza się w kubkach, a następnie wstawia się do mikrofalówki i piecze na największej mocy przez półtorej minuty do suchego patyczka. Jeżeli patyczek będzie mokry, należy dopiekać je jeszcze około 20 sekund. Po upieczeniu należy je odstawić na kilka minut, aby lekko ostygły i wyjąć z kubków za pomocą noża. Z podanych w przepisie proporcji wychodzą dwie bułeczki z kubeczka idealnie na śniadanie.
Czym wzbogacić kryzysowe bułeczki z mikrofalówki?
To podstawowy przepis na smaczne bułeczki z kuchenki mikrofalowej. Ich smak można podkręcić różnymi dodatkami. Do ciasta można dodać trochę startego żółtego sera lub włoskiej mozzarelli, świeże lub suszone zioła lub takie przyprawy jak curry czy kmin rzymski. Zamiast mąki pszennej sprawdzi się pełnoziarnista, żytnia lub orkiszowa. W takiej wersji bułeczki z kubeczka będą tak samo smaczne, ale zdrowsze.
SKŁADNIKI
- 8 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki oleju
- 1/4 łyżeczki odrobina proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dwóch kubków, które można używać w kuchence mikrofalowej, wsypać po 4 łyżki mąki pszennej, szczypcie proszku do pieczenia i soli. Wlać po 2 łyżki mleka i dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Kubek wstawić do kuchenki mikrofalowej i piec na pełnej mocy przez 90 sekund. Jeżeli patyczek w nie włożony nie będzie suchy, dopiekać około 20 sekund. Czynność powtórzyć z drugim kubkiem.
- Kubki odstawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie za pomocą noża odkroić bułeczki od ścianek i wyjąć.
- Podawać na śniadanie, do obiadu lub jako przekąskę.