Pyszna, serowa i niezwykle prosta. Frittata z batatami to pomysł na lunch idealny

Dieta bezglutenowa
Bezglutenowa, jednogarnkowa frittata zachwyci wszystkich bogactwem swojego smaku. Jest prosta w przygotowaniu, a przy okazji idealnie serowa i sycąca. Nie powinniśmy mieć problemu z jej przygotowaniem, a resztki bez problemu można zostawić sobie na drugie śniadanie czy lunch.
Śniadanie, lunch czy kolacja? To danie sprawdzi się idealnie
Frittata z batatami to idealny sposób na bardzo pożywne śniadanie dla całej rodziny, ciekawą kolację lub drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Jest ona pełna smaku, a jajka nie przytłaczają całej reszty składników. Co ciekawe, ten przepis można ciekawie zmodyfikować. Jeśli nie przepadamy za batatami, możemy dodać zamiast nich... dynię piżmową. Sprawdzi się ona idealnie, ponieważ również nada naszemu daniu słodkawy posmak.
Co więcej, jeśli nie mamy śmietanki nada się również pełne lub półtłuste mleko. Nasza frittata nie będzie wtedy, aż tak kremowa, jednak straci nieco na swojej kaloryczności, cóż... coś za coś. W zamian za ser tarty możemy dodać do naszej frittaty pokruszoną fetę. Nada ona daniu ciekawego smaku i zapewni jeszcze więcej kremowości.
Jeśli chodzi o patelnie, to wszystko zależy od naszych preferencji. Im mniejsza będzie, tym grubsza wyjdzie nasza frittata. Jeśli boimy się, że przypalimy nasze danie podczas smażenia, a nasza patelnia nie nadaje się do piekarnika, całość możemy po prostu przelać do naczynia żaroodpornego.
SKŁADNIKI
- 8 jajek
- 60 ml śmietanki 30 proc.
- 125 g sera tartego
- 1 łyżka oliwy
- 150 g boczku
- 300 gram batatów
- 100 gramów szpinaku świeżego
- szczypiorek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wbijamy do miski.
- Dodajemy śmietanę, sól i pieprz.
- Całość ubijamy, aż masa będzie gładka.
- Boczek podsmażamy na patelni, aż będzie chrupiący.
- Zdejmujemy z patelni, zostawiając wytopiony tłuszcz.
- Bataty obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Podsmażamy na pozostałym tłuszczu.
- Kiedy będą miękkie w środku dodajemy oliwę z oliwek.
- Dorzucamy szpinak i smażymy, aż zwiędnie.
- Dodajemy boczek, ser i szczypiorek.
- Rozprowadzamy po całej patelni.
- Wlewamy jajka.
- Smażymy pod przykryciem, lub jeśli mamy patelnie nadającą się do piekarnika pieczemy w 180 stopniach około 12 minut.