Puszyste bananowe placuszki. Pomysł na pyszne i pełne białka słodkie śniadanie

2023-09-05
puszyste bananowe placuszki
Autor: Shutterstock Puszyste bananowe placuszki to prosty przepis na pyszne śniadanie na słodko bogate w białko.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Puszyste bananowe placuszki to prosty i szybki przepis na pyszne białkowe śniadanie na słodko. Placki z dodatkiem bananów są sycące i świetnie smakują o poranku. Dostarczają energii i niezbędnych składników odżywczych, a także zapewniają dobry humor na resztę dnia. Jak zrobić puszyste bananowe placuszki? Poznajcie sprawdzony przepis.

Z czego zrobić puszyste bananowe placuszki?

Lista składników potrzebnych do zrobienia domowych placków z bananami obejmuje kilka łatwo dostępnych produktów. Dzięki temu doskonałe puszyste placuszki można serwować przez cały rok. Aby usmażyć bogate w białko placuszki bananowe w domu, należy przygotować takie artykuły jak:

  • banany – pełne witamin i składników odżywczych owoce egzotyczne, dostępne przez cały rok
  • jogurt grecki i ser ricotta – źródła białka
  • mąka pszenna pełnoziarnista – zdrowszy odpowiednik tradycyjnej mąki pszennej
  • jajka – łączą wszystkie składniki i są bogate w białko
  • sok z cytryny – podkręca smak placuszków
  • soda oczyszczona i szczypta soli – sprawiają, ze placuszki są wyjątkowo puszyste

Jak zrobić puszyste bananowe placuszki?

Przepis na słodkie bananowe śniadanie jest łatwy, a jego przygotowanie nie należy do najtrudniejszych. Wystarczy wymieszać składniki mokre, a następie suche i połączyć je w jedno gładkie ciasto. Placuszki smaży się na mocno rozgrzanej patelni. Nie ma potrzeby smażenia placków na oleju czy maśle, ale warto mieć dobrą patelnię ze specjalną powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem. Po nałożeniu porcji ciasta na patelnię na wierzchu układa się po kilka plasterków bananów. Placuszki smaży się z obu stron, aż staną się apetycznie rumiane.

Z czym podawać puszyste bananowe placuszki?

Pyszne placki z dodatkiem bananów to propozycja na słodkie śniadanie. Placki są puszyste, pyszne i sycące. Dają uczucie sytości na wiele godzin. Świetnie smakują z naturalnym jogurtem. Można podać do nich miód lub syrop klonowy. Placuszki wzbogaci dodatek masła orzechowego, posiekanych orzechów lub świeżych sezonowych owoców.

SKŁADNIKI

  • 2 banany
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 szklanka sera ricotta
  • 3 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczyptę soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przelać jogurt i dodać ricottę. Wbić jajka i wymieszać.
  • Do drugiej miski wsypać mąkę, sodę i sól. Wymieszać.
  • Składniki mokre połączyć z suchymi. Dokładnie wymieszać.
  • Mocno rozgrzać patelnię z teflonową powłoką i smażyć na niej porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Na wierzchu ułożyć po kilka plasterków banana. Smażyć z obu stron, aż placuszki zaczną się rumienić.
  • Podawać na ciepło z jogurtem naturalnym, miodem lub syropem klonowym.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?