Przepis dostałam w hiszpańskiej knajpce. Pysznym omletem z tym tanim warzywem zajada się cała rodzina
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Omlet to danie, które znane jest prawie na całym świecie. Przyrządza się je w wielu krajach, a każda receptura nieco się od siebie różni. Nie inaczej jest z hiszpańskim omletem, do którego dodaje się tanie i dostępne cały rok warzywo. Zobaczcie, jak Hiszpanie smażą omlet i zaskoczcie bliskich tym pysznym i aromatycznym daniem.
Z czego zrobić hiszpański omlet?
Tortilla de patatas, bo tak na omlet mówią Hiszpanie, to danie pełne smaku i aromatu. Do jego przygotowania wykorzystuje się składniki, które bez problemu można kupić w każdym sklepie przez cały rok. Ze względu na dostępność produktów ten pełen smaku omlet można robić na okrągło.
Na liście składników znalazło się kilka prostych produktów. Przepis pochodzi z kuchni hiszpańskiej, ale wszystkie artykuły są w naszych sklepach. Co więc jest potrzebne, aby zrobić ten wyśmienity omlet?
- ziemniaki
- śmietana
- jajka
- czosnek
- szczypiorek
- przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka
- oliwa z oliwek do smażenia
Jak zrobić hiszpański omlet?
Hiszpański przepis na pełen smaku omlet nie jest trudny. To sycące danie przyrządza się na jednej patelni wyposażonej w pokrywkę. Tortilla de patatas nie wymaga też wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Wystarczy postępować według kolejnych kroków, a hiszpański przysmak uda się i będzie smakował każdemu.
Z przepisu na omlet hiszpański może skorzystać każdy. To proste danie, które zachwyci smakiem i aromatem. Jak więc usmażyć omlet z ziemniakami po hiszpańsku?
- 1. krok – pokrojenie ziemniaków i opłukanie ich w wodzie
- 2. krok – podsmażenie ziemniaków na patelni
- 3. krok – przygotowanie masy jajecznej ze śmietaną i wlanie jej na patelnię
- 4. krok – usmażenie hiszpańskiego omletu pod przykryciem z obu stron
Jak podawać hiszpański omlet?
Tortilla de patatas, czyli hiszpański omlet z ziemniakami, to danie, które rewelacyjnie smakuje bez względu na porę dnia i roku. Można podawać je na śniadanie, obiad czy kolację. Sprawdzi się jako przekąska na imprezie. Wystarczy pokroić go na mniejsze kawałki i nabić na wykałaczki.
Do pełnego smaku omletu po hiszpańsku można podać sos czosnkowy lub pomidorowy. Idealnie komponują się z nim typowo śródziemnomorskie dodatki jak zielone lub czarne oliwki, kapary czy aromatyzowana oliwa z oliwek. Mięsożercy mogą wzbogacić go kawałkami kiełbasy chorizo, a wegetarianie dodać jeden z hiszpańskich serów. W każdej wersji tortilla de patatas smakuje obłędnie.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka śmietany 18%
- 3 ziemniaki
- 3 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Przełożyć do miski i zalać wodą, aby usunąć nadmiar skrobi. Odcedzić i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej rozgnieciony czosnek kilka chwil. Następnie czosnek zdjąć z patelni.
- Na czosnkowej oliwie smażyć plastry ziemniaków, aż nabiorą złotego koloru. Smażyć około 10 minut, często mieszając.
- Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Wlać śmietanę. Dodać posiekany szczypiorek i doprawić słodką papryką, solą oraz pieprzem.
- Ziemniaki równomiernie zalać masą jajeczną. Przykryć i smażyć około 15 minut. Następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć około 6 minut.
- Podawać na ciepło z sosem pomidorowym lub czosnkowym.