Przepis dostałam w hiszpańskiej knajpce. Pysznym omletem z tym tanim warzywem zajada się cała rodzina

hiszpański omlet z ziemniaków
Autor: Shutterstock Hiszpanie zajadają się tym wyśmienitym omletem. Dodają do niego to tanie warzywo.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Omlet to danie, które znane jest prawie na całym świecie. Przyrządza się je w wielu krajach, a każda receptura nieco się od siebie różni. Nie inaczej jest z hiszpańskim omletem, do którego dodaje się tanie i dostępne cały rok warzywo. Zobaczcie, jak Hiszpanie smażą omlet i zaskoczcie bliskich tym pysznym i aromatycznym daniem.

Z czego zrobić hiszpański omlet?

Tortilla de patatas, bo tak na omlet mówią Hiszpanie, to danie pełne smaku i aromatu. Do jego przygotowania wykorzystuje się składniki, które bez problemu można kupić w każdym sklepie przez cały rok. Ze względu na dostępność produktów ten pełen smaku omlet można robić na okrągło.

Na liście składników znalazło się kilka prostych produktów. Przepis pochodzi z kuchni hiszpańskiej, ale wszystkie artykuły są w naszych sklepach. Co więc jest potrzebne, aby zrobić ten wyśmienity omlet?

  • ziemniaki
  • śmietana
  • jajka
  • czosnek
  • szczypiorek
  • przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka
  • oliwa z oliwek do smażenia

Jak zrobić hiszpański omlet?

Hiszpański przepis na pełen smaku omlet nie jest trudny. To sycące danie przyrządza się na jednej patelni wyposażonej w pokrywkę. Tortilla de patatas nie wymaga też wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Wystarczy postępować według kolejnych kroków, a hiszpański przysmak uda się i będzie smakował każdemu.

Z przepisu na omlet hiszpański może skorzystać każdy. To proste danie, które zachwyci smakiem i aromatem. Jak więc usmażyć omlet z ziemniakami po hiszpańsku?

  • 1. krok – pokrojenie ziemniaków i opłukanie ich w wodzie
  • 2. krok – podsmażenie ziemniaków na patelni
  • 3. krok – przygotowanie masy jajecznej ze śmietaną i wlanie jej na patelnię
  • 4. krok – usmażenie hiszpańskiego omletu pod przykryciem z obu stron

Jak podawać hiszpański omlet?

Tortilla de patatas, czyli hiszpański omlet z ziemniakami, to danie, które rewelacyjnie smakuje bez względu na porę dnia i roku. Można podawać je na śniadanie, obiad czy kolację. Sprawdzi się jako przekąska na imprezie. Wystarczy pokroić go na mniejsze kawałki i nabić na wykałaczki.

Do pełnego smaku omletu po hiszpańsku można podać sos czosnkowy lub pomidorowy. Idealnie komponują się z nim typowo śródziemnomorskie dodatki jak zielone lub czarne oliwki, kapary czy aromatyzowana oliwa z oliwek. Mięsożercy mogą wzbogacić go kawałkami kiełbasy chorizo, a wegetarianie dodać jeden z hiszpańskich serów. W każdej wersji tortilla de patatas smakuje obłędnie.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 3 ziemniaki
  • 3 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Przełożyć do miski i zalać wodą, aby usunąć nadmiar skrobi. Odcedzić i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej rozgnieciony czosnek kilka chwil. Następnie czosnek zdjąć z patelni.
  • Na czosnkowej oliwie smażyć plastry ziemniaków, aż nabiorą złotego koloru. Smażyć około 10 minut, często mieszając.
  • Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Wlać śmietanę. Dodać posiekany szczypiorek i doprawić słodką papryką, solą oraz pieprzem.
  • Ziemniaki równomiernie zalać masą jajeczną. Przykryć i smażyć około 15 minut. Następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć około 6 minut.
  • Podawać na ciepło z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej