Prosty chleb, który ma kopa. Sięgnij po przepis na bochenek z jalapeno i serem

Prosty chleb, który ma kopa. Sięgnij po przepis na bochenek z jalapeno i serem
Autor: Shutterstock.com Prosty chleb, który ma kopa. Sięgnij po przepis na bochenek z jalapeno i serem
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Pikantny chleb z serowym smakiem. Ten serowy chleb jalapeno to idealna pozycja na śniadanie, do grilla czy na przekąskę. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Wystarczy kilka składników, by go przygotować, a końcowy produkt zachwyci kubki smakowe.

Prosty i aromatyczny chleb. Wystarczy kilka składników

Chlebek z jalapeno i serem to ciekawa alternatywa dla zwykłego pieczywa. Nie jest trudny w przygotowaniu, jednak trzeba wziąć pod uwagę fakt, że trochę będzie trzeba poczekać, zanim będziemy mogli się nim rozkoszować. Głównie dlatego, że musi on dwukrotnie wyrastać przez godzinę, a następnie godzinę się piec.

Jednak całe to oczekiwanie jest tego warte. Chlebek wychodzi pikantny dzięki dodatkowi ostrej papryczki, a przy okazji przyjemnie serowy. Sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na grilla czy jako przekąska.

Ten chlebek potrzebuje zaledwie kilku składników, a smakuje całkowicie inaczej od wszystkich. Nie potrzebuje on żadnych dodatków, by zachwycać. Jest prosty w przygotowaniu i nie ma potrzeby sięgania po żadne specjalistyczne sprzęty, by go przygotować.

Jeśli więc mamy ochotę na pieczywo całkowicie inne niż wszystkie ten chlebek będzie naszą odpowiedzią. Chrupiący z zewnątrz, ale miękki w środku. A przy okazji da lekkiego kopa dzięki dodatkowi jalapeno. Ten przepis jest naprawdę warty wypróbowania.

SKŁADNIKI

  • 600 g mąki
  • 200 g tartego sera
  • 4 papryczki jalapeno
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 12 g suchych drożdży
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W miseczce łączymy wodę, drożdże i jedną łyżeczkę cukru.
  • Odstawiamy na około 10 minut.
  • W osobnej misce mieszamy mąkę, ser, cukier, sól i posiekane papryczki jalapeno.
  • Do drożdży dolewamy olej.
  • Połowę płynnej mieszanki wlewamy do mąki i mieszamy.
  • Dodajemy pozostały płyn i dokładnie mieszamy.
  • Przekładamy na stolnice wysypaną mąką i zagniatamy.
  • Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Ciasto dzielimy na 2 porcję i formujemy bochenki.
  • Wkładamy do natłuszczonych foremek i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Pieczemy godzinę w 165 stopniach.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej