Prosty chleb, który ma kopa. Sięgnij po przepis na bochenek z jalapeno i serem

Dieta wegetariańska
Pikantny chleb z serowym smakiem. Ten serowy chleb jalapeno to idealna pozycja na śniadanie, do grilla czy na przekąskę. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Wystarczy kilka składników, by go przygotować, a końcowy produkt zachwyci kubki smakowe.
Prosty i aromatyczny chleb. Wystarczy kilka składników
Chlebek z jalapeno i serem to ciekawa alternatywa dla zwykłego pieczywa. Nie jest trudny w przygotowaniu, jednak trzeba wziąć pod uwagę fakt, że trochę będzie trzeba poczekać, zanim będziemy mogli się nim rozkoszować. Głównie dlatego, że musi on dwukrotnie wyrastać przez godzinę, a następnie godzinę się piec.
Jednak całe to oczekiwanie jest tego warte. Chlebek wychodzi pikantny dzięki dodatkowi ostrej papryczki, a przy okazji przyjemnie serowy. Sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na grilla czy jako przekąska.
Ten chlebek potrzebuje zaledwie kilku składników, a smakuje całkowicie inaczej od wszystkich. Nie potrzebuje on żadnych dodatków, by zachwycać. Jest prosty w przygotowaniu i nie ma potrzeby sięgania po żadne specjalistyczne sprzęty, by go przygotować.
Jeśli więc mamy ochotę na pieczywo całkowicie inne niż wszystkie ten chlebek będzie naszą odpowiedzią. Chrupiący z zewnątrz, ale miękki w środku. A przy okazji da lekkiego kopa dzięki dodatkowi jalapeno. Ten przepis jest naprawdę warty wypróbowania.
SKŁADNIKI
- 600 g mąki
- 200 g tartego sera
- 4 papryczki jalapeno
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- 12 g suchych drożdży
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W miseczce łączymy wodę, drożdże i jedną łyżeczkę cukru.
- Odstawiamy na około 10 minut.
- W osobnej misce mieszamy mąkę, ser, cukier, sól i posiekane papryczki jalapeno.
- Do drożdży dolewamy olej.
- Połowę płynnej mieszanki wlewamy do mąki i mieszamy.
- Dodajemy pozostały płyn i dokładnie mieszamy.
- Przekładamy na stolnice wysypaną mąką i zagniatamy.
- Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Ciasto dzielimy na 2 porcję i formujemy bochenki.
- Wkładamy do natłuszczonych foremek i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Pieczemy godzinę w 165 stopniach.