Półrogal nadziewany pieczarkami - przepis na smaczny farsz
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Półrogale nadziewane pieczarkami mogą z powodzeniem zastąpić tłuste przekąski z sieciówek. Wbrew pozorom ich przyrządzenia nie jest ani czasochłonne, ani trudne. Podajemy przepis na doskonały farsz pieczarkowy!
SKŁADNIKI
- pieczarka portobello
- mała cebula
- łyżka startego sera żółtego
- trochę posiekanej natki (lub innych ulubionych ziół)
- łyżka masła
- łyżka ketchupu
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz ziołowy
- cząber
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
- Cebulę obieramy i również drobno siekamy, wraz z pokrojonymi pieczarkami dusimy na gorącej oliwie, mieszając, aż składniki staną się zupełnie miękkie. Doprawiamy szczypta soli, pieprzu i cząbrem.
- Dodajemy starty ser i starannie mieszamy masę.
- Z półrogala odcinamy jeden koniec, odcięte „denko” odkładamy, wydrążamy półrogal, smarujemy jego wnętrze masłem i ketchupem.
- Do środka nakładamy farsz, zamykamy przygotowanym „wieczkiem”. Bułeczkę zawijamy w kawałek foli aluminiowej i zapiekamy kilka minut w rozgrzanym do temperatury 180 stopni C piekarniku.
- Podajemy z samą lub z sałatką (sałata, pomidor, ogórek kwaszony wymieszane z łyżeczką majonezu).