Placuszki rabarbarowe. Słodka petarda na talerzu
Dieta wegetariańska
Placuszki rabarbarowe są pyszne i będą zawsze smakować. Delikatne ciasto z waniliową nutą doskonale komponuje się kwaskowatym rabarbarem. To pyszny pomysł na słodkie śniadanie na ciepło. Zobaczcie, jak zrobić placuszki rabarbarowe, których smak i aromat zawróci w kubkach smakowych.
Jak zrobić placuszki rabarbarowe?
Pierwszym krokiem jest obranie i pokrojenie na mniejsze kawałki łodyg rabarbaru. Zasypuje się je cukrem i odstawia na pół godziny. W tym czasie puści sok i stanie się kruchy. Następnie z mąki pszennej, greckiego jogurtu, cukru z prawdziwą wanilią, proszku do pieczenia i jajka przyrządza się ciasto. Składniki należy dokładnie mieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Za pomocą łyżki nakłada się porcje ciasta i smaży na rozgrzanym oleju na patelni. Na wierzchu układa się kawałki rabarbaru. Gotowe placuszki z rabarbarem warto posypać cukrem pudrem.
Przepis na placuszki rabarbarowe
- To łatwy przepis na pyszne i słodkie placki. Przygotowanie składa się z kilku kroków. Wszystkie produkty wystarczy wymieszać. Nawet mikser nie jest potrzebny.
- To szybki przepis na placki, ale trzeba pamiętać, żeby pokrojony i zasypany cukrem odstawić na pół godziny.
- Na liście składników znajdują się niedrogie produkty. Z przepisu warto skorzystać na wiosnę, kiedy świeży rabarbar piętrzy się na bazarowych straganach.
- Placki można smażyć przez cały rok. Poza sezonem można wykorzystać mrożony rabarbar.
- Przyrządzenie placuszków można przyspieszyć. Pokrojony rabarbar należy przesmażyć razem z cukrem na patelni. Wystarczy tylko kilka minut, aby stał się kruchy. Należy jednak uważać, aby się nie rozpadł.
- Pokrojone i zasypane cukrem łodygi rabarbaru można od razu dodać do ciasta i wymieszać.
Z czym podawać placuszki rabarbarowe?
Pyszne placki na jogurcie z dodatkiem rabarbaru świetnie smakują na słodkie śniadanie na ciepło. Można oprószyć je cukrem pudrem lub skropić miodem. Sprawdzi się też syrop klonowy. Najmłodsi chętnie zjedzą je z polewą czekoladową lub domowym dżemem. Z plackami pysznie łączą się świeże owoce jak truskawki, maliny, jabłka czy gruszki. Porcje można udekorować listkami mięty.
Zobacz galerię z najlepszymi przepisami na ciasta z rabarbarem.
SKŁADNIKI
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 400 ml jogurtu greckiego
- 2 łodygi rabarbaru
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyty rabarbar obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miseczki i posypać cukrem. Odstawić na 30 minut.
- Do miski przełożyć jogurt grecki, wbić jajko i wsypać szczyptę soli oraz cukier z prawdziwą wanilią i wymieszać. Następnie do mokrych składników przesiać mąkę. Mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru, lekko je wciskając. Następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć, aż zaczną się delikatnie rumienić. Usmażone placki przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na ciepło oprószone cukrem pudrem.