Placki jogurtowe z truskawkami - na śniadanie, na obiad lub na kolację

Placki jogurtowe z truskawkami - na śniadanie, na obiad lub na kolację
Autor: Shutterstock Placki jogurtowe z truskawkami podane ze śmietaną.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Placki jogurtowe z truskawkami to danie łatwe w przygotowaniu, tanie i bardzo smaczne. Pasują niemal na każdy posiłek i porę dnia, są sycące i smakują każdemu. Jak je przygotować?

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • truskawki
  • cukier puder do posypania
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jogurt wymieszać z mąką, jajkami, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia na gładką, jednolita masę o konsystencji gęstej śmietany.
  • Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w kostkę lub plasterki, dodać do gotowego ciasta, wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżka niewielkie porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz i formować placuszki.
  • Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, aż placki ładnie się zrumienią.
  • Wyjąć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • Placuszki podawać udekorowane śmietaną i świeżymi truskawkami lub posypane cukrem pudrem.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej