Placki jogurtowe z truskawkami - na śniadanie, na obiad lub na kolację
2021-07-09
łatwy
20 min
4
Dieta wegetariańska
Placki jogurtowe z truskawkami to danie łatwe w przygotowaniu, tanie i bardzo smaczne. Pasują niemal na każdy posiłek i porę dnia, są sycące i smakują każdemu. Jak je przygotować?
SKŁADNIKI
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- truskawki
- cukier puder do posypania
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jogurt wymieszać z mąką, jajkami, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia na gładką, jednolita masę o konsystencji gęstej śmietany.
- Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w kostkę lub plasterki, dodać do gotowego ciasta, wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżka niewielkie porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz i formować placuszki.
- Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, aż placki ładnie się zrumienią.
- Wyjąć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Placuszki podawać udekorowane śmietaną i świeżymi truskawkami lub posypane cukrem pudrem.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?