Pieczony omlet z cukinią i ryżem: dziecinnie łatwy sposób na sycący posiłek

Pieczony omlet z cukinią i ryżem
Autor: Shutterstock Pieczony omlet z cukinią i ryżem można również przygotować w mniejszych naczyniach
łatwy
30 min
4

Pieczony omlet z cukinią to dziecinnie łatwy sposób na sycący posiłek. Złocista, serowa skórka zamyka puszysty, wilgotny i kremowy środek tego niecodziennego omletu z cukinią. To świetny sposób na wykorzystanie urodzaju warzyw ogrodowych, ponieważ wykorzystamy w nim aż 6 sztuk cukinii!

Dla wielbicieli cukinii specjalnie wybrałam top 20 przepisów:

Cukinia tania i pyszna: 20 najlepszych przepisów z cukinią w roli głównej

SKŁADNIKI

  • 6 cukinii
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 szklanki ugotowanego białego ryżu (aby otrzymać tę ilość ryżu należy ugotować 1 szklankę suchego)
  • 1 szklanka śmietany (podzielona na 2/3 i 1/3)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka (duże)
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 100 g startego sera żółtego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 190°C i posmaruj masłem naczynie żaroodporne o wymiarach 30x20 cm.
  • Zetrzyj cukinię na tarce o dużych otworach. Przenieś startą cukinię do durszlaka nad zlewem i dodaj 1 łyżeczkę soli. Odstaw na 10 minut, mieszając kilka razy, a następnie dłońmi wyciśnij nadmiar wilgoci. Przełóż odsączoną cukinię do dużej miski.
  • Wymieszaj 2/3 szklanki kwaśnej śmietany z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i odstaw.
  • Do miski z odsączoną cukinią wmieszaj 4 jajka i mieszankę śmietany.
  • Dodaj ugotowany ryż i 2 szklanki sera. Dodaj 1/2 porcji startego sera, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki czosnku w proszku.
  • Wlej mieszaninę do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Wierzch polej 1/3 szklanki śmietany. Posyp pozostałym startym serem i piecz bez przykrycia na środkowej półce przez 40 min. Odstaw na 10 minut przed podaniem.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej