Pasztet jajeczny z resztek

2021-03-29
Pasztet jajeczny z resztek
Autor: Shutterstock Pasztet jajeczny to świetny sposób na zużycie końcówek wędlin, nadwyżek jedzenia i wyczyszczenie półek lodówki
łatwy
30 min
4

Pasztet jajeczny z resztek to sprytny sposób na wymiecenie lodówki. Podstawą pasztetu jest masa jajeczno-śmietanowa i czerstwa bułka. Dodatki w postaci warzyw oraz wędliny lub pieczeni można dowolnie zmieniać. Taki pasztet warto przygotować na przykład z resztek niedzielnego pieczystego, kurczaka lub schabu. Wypróbujcie także inne zestawy, na przykład kurczak / por / pieczarki lub schab / cebula / jabłko.


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 duża cebula
  • 1 papryka
  • 1 mały brokuł lub kalafior
  • 2 łyżki zielonego groszku
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 150-250 g gotowanej szynki peklowanej, kiełbasy lub mięsa z pieczeni
  • 2 bułki kajzerki lub pół chleba tostowego
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietany 12%
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Brokuła podzielić na różyczki.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać warzywa i smażyć 3-5 minut.
  • Bułkę pokroić w dużą kostkę. Wędliny lub mięso pokroić drobno. 
  • Jajka rozkłócić ze szczyptą soli, dodać śmietany i razem dobrze wymieszać. 
  • W misce wymieszać wszystkie składniki, zalać jajkami ze śmietaną i ponownie wymieszać.
  • Masę pasztetu jajecznego przełożyć do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 30-40 minut lub do ścięcia masy jajecznej.