Pasztet jajeczny z resztek

2019-06-28
Pasztet jajeczny z resztek
Autor: Shutterstock Pasztet jajeczny to świetny sposób na zużycie końcówek wędlin, nadwyżek jedzenia i wyczyszczenie półek lodówki
łatwy
30 min
4

Pasztet jajeczny z resztek to sprytny sposób na wymiecenie lodówki. Podstawą pasztetu jest masa jajeczno-śmietanowa i czerstwa bułka. Dodatki w postaci warzyw oraz wędliny lub pieczeni można dowolnie zmieniać. Taki pasztet warto przygotować na przykład z resztek niedzielnego pieczystego, kurczaka lub schabu. Wypróbujcie także inne zestawy, na przykład kurczak / por / pieczarki lub schab / cebula / jabłko.

Składniki

1 duża cebula

1 papryka

1 mały brokuł lub kalafior

2 łyżki zielonego groszku

2 łyżki oleju lub oliwy

150-250 g gotowanej szynki peklowanej, kiełbasy lub mięsa z pieczeni

2 bułki kajzerki lub pół chleba tostowego

4 jajka

100 ml śmietany 12%

1 łyżeczka granulowanego czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki

pół łyżeczki pieprzu

sól do smaku

masło i bułka tarta do przygotowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Brokuła podzielić na różyczki.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać warzywa i smażyć 3-5 minut.

Bułkę pokroić w dużą kostkę. Wędliny lub mięso pokroić drobno. 

Jajka rozkłócić ze szczyptą soli, dodać śmietany i razem dobrze wymieszać. 

W misce wymieszać wszystkie składniki, zalać jajkami ze śmietaną i ponownie wymieszać.

Masę pasztetu jajecznego przełożyć do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 30-40 minut lub do ścięcia masy jajecznej.


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska