Pasztet jajeczny z resztek
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pasztet jajeczny z resztek to sprytny sposób na wymiecenie lodówki. Podstawą pasztetu jest masa jajeczno-śmietanowa i czerstwa bułka. Dodatki w postaci warzyw oraz wędliny lub pieczeni można dowolnie zmieniać. Taki pasztet warto przygotować na przykład z resztek niedzielnego pieczystego, kurczaka lub schabu. Wypróbujcie także inne zestawy, na przykład kurczak / por / pieczarki lub schab / cebula / jabłko.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 duża cebula
- 1 papryka
- 1 mały brokuł lub kalafior
- 2 łyżki zielonego groszku
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 150-250 g gotowanej szynki peklowanej, kiełbasy lub mięsa z pieczeni
- 2 bułki kajzerki lub pół chleba tostowego
- 4 jajka
- 100 ml śmietany 12%
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki pieprzu
- sól do smaku
- masło i bułka tarta do przygotowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Brokuła podzielić na różyczki.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać warzywa i smażyć 3-5 minut.
- Bułkę pokroić w dużą kostkę. Wędliny lub mięso pokroić drobno.
- Jajka rozkłócić ze szczyptą soli, dodać śmietany i razem dobrze wymieszać.
- W misce wymieszać wszystkie składniki, zalać jajkami ze śmietaną i ponownie wymieszać.
- Masę pasztetu jajecznego przełożyć do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 30-40 minut lub do ścięcia masy jajecznej.