Owsianka po azjatycku. To połączenia smaków zaskoczy kubki smakowe

Dieta wegetariańska
Owsianka to jeden z najzdrowszych i najlepszych wyborów na śniadanie. Jednak nie da się ukryć, że jedzenie owsianki cały czas w tej samej formie może się znudzić. Dlaczego by więc trochę nie zamieszać i nie dodać do naszego śniadania trochę azjatyckich smaków. Ten przepis na owsiankę nie tylko będzie dobry dla naszego ciała, ale również zaskoczy swoim niesamowitym smakiem.
Czy owsianka naprawdę jest zdrowa? Wszystko zależy od przygotowania
Owsianka jest podstawowym produktem w diecie odchudzającej. Zazwyczaj jednak podaje się ją z najróżniejszymi owocami czy innymi słodkimi dodatkami. Nie każdy jednak lubi zaczynać swój dzień od słodkości, a owsianka bez dodatków, dla wielu osób może być dość mdła.
Dlatego świetnym pomysłem może być właśnie owsianka na wytrawnie po azjatycku. Nie tylko zaskoczy nas swoim bogactwem smaków, ale również doda energii na cały dzień. Same w sobie płatki owsiane są bowiem prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, o czym z resztą większość z nas już wie.
Jednak dodatek kimchi sprawi, że będzie nie tylko smakowała o niebo lepiej, ale będzie również znacznie zdrowsza. Kimchi jest bowiem prawdziwą odżywczą bombą. W tych sfermentowanych warzywach znajdziemy całą masę witamin z grupy B i C oraz takie minerały jak magnez, wapń czy potas. Nie można również zapominać o antyoksydantach.
Co ciekawe, tradycja przyrządzania kimchi została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Jak przygotować płatki owsiane po azjatycku? To proste
Przygotowanie wytrawnej owsianki po azjatycku jest niezwykle proste. Wystarczy podsmażyć posiekaną zieloną cebulkę z cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy kimchi i dokładnie mieszamy.
Do całości dodajemy płatki owsiane oraz szklankę wody i sos sojowy. Doprowadzamy owsiankę do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i dodajemy jajko. Kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą dodajemy starty parmezan.
I gotowe! Już teraz można się rozkoszować pyszną owsianką po azjatycku.
Co warto jednak pamiętać można do niej dodać jeszcze inne składniki, by jeszcze podbić jej smak. Warto rozważyć dodanie orzechów pini, które mogą pomóc obniżyć cholesterol we krwi czy fasolę edamame, która jest bogata w błonnik, białko i kwasy omega-3 oraz omega-6.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków owsianych
- garść zielonej cebulki
- połowa cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 200 g kimchi
- łyżka sosu sojowego
- jedno jajko
- 50 g parmezanu
- ewentualnie: odrobina czerwonego pesto
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od posiekania zielonej cebulki i podsmażenia jej na średnim ogniu.
- Dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i podsmażamy aż całość się zeszkli.
- Następnie dodajemy nasze kimchi i dokładnie wszystko mieszamy.
- Do garnka wrzucamy płatki owsiane i dokładnie mieszamy.
- Całość zalewamy szklanką wody i dodajemy łyżkę sosu sojowego.
- Naszą owsiankę doprowadzamy do wrzenia i następnie zmniejszamy ogień.
- Do miękkiej owsianki dodajemy jedno jajko i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy nasz parmezan.
- Gotową owsiankę przekładamy na talerz i ewentualnie dekorujemy czerwonym pesto i zieloną cebulką.