Omlet biszkoptowy z pesto i szynką: łatwy przepis na wytrawny grzybek
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Omlet biszkoptowy z pesto i szynką to łatwy przepis na pyszny posiłek w środku dnia lub pożywną kolację. Wytrawny grzybek - omlet biszkoptowy - pieczony w piecu wyrośnie wysoko i będzie puszysty. Smaczne i proste!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 łyżki masła
- 4 duże jajka
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki zmielonego pieprzu
- ¼ szklanki startego sera żółtego
- 3 łyżeczki pesto
- 3-6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub innej suszonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Umieść masło na żeliwnej lub stalowej patelni, czy innej żaroodpornej. I wstaw do piekarnika, aby ją rozgrzać, a masło stopić.
- W dużej misce ubij jajka za pomocą trzepaczki.
- Do ubitych jajek dodaj mleko i ubij razem.
- Dodaj mąkę, skrobię ziemniaczaną, sól i pieprz. Mieszaj, aż mieszanina będzie gładka.
- Wyjmij patelnię z piekarnika. Wlej ciasto na patelnię, na wierzchu połóż kleksy pesto i paski szynki. Posyp tartym serem na wierzchu.
- Włóż patelnię do piekarnika. Piecz przez 25-30 minut lub do momentu, aż brzegi będą uniesione i lekko brązowe. Gdy omlet jest całkowicie upieczony, ostry nóż włożony w środek ciasta wyjdzie czysty.
- Wyjmij omlet biszkoptowy z piekarnika i podawaj na ciepło.