Niskokaloryczne gofry to hit w moim domu. Zajadam się nimi bez wyrzutów sumienia

Niskokaloryczne gofry to hit w moim domu. Zajadam się nimi bez wyrzutów sumienia
Autor: Shutterstock.com Niskokaloryczne gofry to hit w moim domu. Zajadam się nimi bez wyrzutów sumienia
łatwy
10 min
6

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Gofry to smakołyk, który większości z nas kojarzy się z latem nad wodą. Jednak niestety część osób rezygnuje z zajadania się nimi, na rzecz zdrowego odżywiania się. Na szczęście jednak możemy przygotować pyszne i niskokaloryczne gofry, które możemy jeść bez wyrzutów sumienia.

Gofry bez wyrzutów sumienia. Z tym przepisem jest to możliwe

Słodka przekąska, po której nie będziemy mieli wyrzutów sumienia. Niskokaloryczne gofry to wcale nie jest oksymoron! Ten przepis pozwoli nam się rozkoszować chrupiącymi goframi, które nie narażą naszych planów zdrowego odżywiania. A ich przygotowanie wcale nie jest trudne.

Ten przepis sprawdzi się nie tylko dla osób, które są na diecie, ale również dla tych, którzy dokładnie pilnują swojego poziomu cukru we krwi. Zamiast cukru używamy tu słodzika (choć można go całkowicie pominąć), nie znajdziemy tu dużej ilości tłuszczu ani białej mąki.

W tym przepisie wykorzystujemy mąkę pełnoziarnistą, która pozytywnie wpływa na trawienie i na dłużej zapewnia nam uczucie sytości. Jeśli chcemy możemy użyć pół na pół mąki pełnoziarnistej i owsianej. Możemy również zamienić część mąki na 1 miarkę odżywki białkowej.

Z czym podawać fit gofry? Możliwości jest sporo

Te gofry najlepiej podawać z:

  • jogurtem greckim lub skyrem
  • masłem orzechowym
  • świeżymi owocami
  • syropem klonowym
  • domowymi musami owocowymi bez cukru.

Jest to idealna alternatywa dla klasycznych gofrów z bitą śmietaną i dżemem.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mleka 1,5 proc. tłuszczu
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka erytrytolu
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: aromat waniliowy lub cynamon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce roztrzepujemy jajko z mlekiem i jogurtem.
  • W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól i słodzik.
  • Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy.
  • Kiedy ciasto będzie gładkie, rozgrzewamy gofrownicę.
  • Smarujemy ją odrobiną oleju.
  • Wylewamy ciasto na gofrownicę i pieczemy ok. 4-6 minut.
Beszamel - owoce mało znane
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej