Nie wyrzucam czerstwego pieczywa. Zamieniam je w wyśmienity pudding chlebowy

pudding chlebowy
Autor: Shutterstock Z czerstwego pieczywa zrób ten pyszny pudding. To świetny pomysł na śniadanie w stylu zero waste.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Na całym świecie marnuje się tony jedzenia. Od pewnego czasu w sieci pojawiają się pomysł na dania z resztek i patenty, które pomagają ograniczyć wyrzucanie żywności. Jednym z nich jest ten przepis. Czerstwe pieczywo nie musi lądować w koszu. Można przygotować z niego pyszny pudding chlebowy. Poznajcie prosty przepis na to wyśmienite danie w duchy filozofii zero waste.

Z czego zrobić pudding chlebowy?

Do przygotowania pysznego puddingu chlebowego potrzebnych jest tylko kilka niedrogich i łatwo dostępnych składników. Idealnie sprawdzą się resztki, takie jak pieczywo, które dni świetności ma już za sobą. Chleb czy bagietka nie muszą trafić do kosza z odpadami bio. Dzięki temu przepisowi zyskają drugie życie w postaci wyśmienitego puddingu chlebowego w stylu zero waste.

Co jest potrzebne, aby zrobić słodki pudding chlebowy? Lista składników obejmuje takie produkty jak:

  • czerstwe pieczywo – chleb pszenny, bagietka, bułeczki, croissanty
  • jajka
  • mleko – można wykorzystać także napój roślinny
  • cukier trzcinowy – sprawdzi się też słodzik
  • masło
  • dodatki – szczypta soli, orzechy włoskie i sezonowe owoce

Jak się robi pudding chlebowy?

Przepis na domowy pudding chlebowy na śniadanie lub deser, który znajdziecie poniżej, to nic trudnego. Postępując według tej sprawdzonej receptury, nie ma opcji, żeby coś nie wyszło. Pudding chlebowy z dodatkiem orzechów włoskich i sezonowych owoców uda się każdemu i będzie smakował obłędnie.

Jak więc przygotować w domu doskonały pudding z czerstwego chleba? Ten przepis zero waste nie jest skomplikowany i czasochłonny.

  • 1. krok – porwanie lub pokrojenie czerstwego pieczywa i zalanie mlekiem
  • 2. krok – utracie jajek z cukrem i wymieszanie z masłem
  • 3. krok – połączenie chleba z masą jajeczną i orzechami włoskimi
  • 4. krok – upieczenie puddingu chlebowego w piekarniku

Ile piec pudding chlebowy?

Pyszny pudding chlebowy w stylu zero waste piecze się w piekarniku. Po przygotowaniu i przelaniu masy do formy wstawia się ją do nagrzanego wcześniej pieca. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Pieczenie trwa około 40 minut. W tym czasie masa jajeczna się zetnie, a wierzch stanie się apetycznie rumiany. Pudding chlebowy można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

SKŁADNIKI

  • 500 g czerstwego pieczywa (chleb pszenny, bagietka, croissanty)
  • 400 ml mleka
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 5 jajek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki roztopionego masła + do wysmarowania formy
  • szczypta soli
  •  
  • dodatkowo:
  • 1 szklanka sezonowych owoców

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czerstwe pieczywo porwać na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Wlać mleko i odstawić na 15 minut.
  • Jajka utrzeć z cukrem na puch. Dodać roztopione masło i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać.
  • Masę jajeczną przelać do miski z pieczywem w mleku. Wsypać posiekane orzechy. Dokładnie wymieszać.
  • Składniki przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Na wierzchu ułożyć owoce.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
  • Podawać na śniadanie, na deser lub jako słodką przekąskę.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej