Nie wyrzucam czerstwego pieczywa. Zamieniam je w wyśmienity pudding chlebowy
Dieta wegetariańska
Na całym świecie marnuje się tony jedzenia. Od pewnego czasu w sieci pojawiają się pomysł na dania z resztek i patenty, które pomagają ograniczyć wyrzucanie żywności. Jednym z nich jest ten przepis. Czerstwe pieczywo nie musi lądować w koszu. Można przygotować z niego pyszny pudding chlebowy. Poznajcie prosty przepis na to wyśmienite danie w duchy filozofii zero waste.
Z czego zrobić pudding chlebowy?
Do przygotowania pysznego puddingu chlebowego potrzebnych jest tylko kilka niedrogich i łatwo dostępnych składników. Idealnie sprawdzą się resztki, takie jak pieczywo, które dni świetności ma już za sobą. Chleb czy bagietka nie muszą trafić do kosza z odpadami bio. Dzięki temu przepisowi zyskają drugie życie w postaci wyśmienitego puddingu chlebowego w stylu zero waste.
Co jest potrzebne, aby zrobić słodki pudding chlebowy? Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- czerstwe pieczywo – chleb pszenny, bagietka, bułeczki, croissanty
- jajka
- mleko – można wykorzystać także napój roślinny
- cukier trzcinowy – sprawdzi się też słodzik
- masło
- dodatki – szczypta soli, orzechy włoskie i sezonowe owoce
Jak się robi pudding chlebowy?
Przepis na domowy pudding chlebowy na śniadanie lub deser, który znajdziecie poniżej, to nic trudnego. Postępując według tej sprawdzonej receptury, nie ma opcji, żeby coś nie wyszło. Pudding chlebowy z dodatkiem orzechów włoskich i sezonowych owoców uda się każdemu i będzie smakował obłędnie.
Jak więc przygotować w domu doskonały pudding z czerstwego chleba? Ten przepis zero waste nie jest skomplikowany i czasochłonny.
- 1. krok – porwanie lub pokrojenie czerstwego pieczywa i zalanie mlekiem
- 2. krok – utracie jajek z cukrem i wymieszanie z masłem
- 3. krok – połączenie chleba z masą jajeczną i orzechami włoskimi
- 4. krok – upieczenie puddingu chlebowego w piekarniku
Ile piec pudding chlebowy?
Pyszny pudding chlebowy w stylu zero waste piecze się w piekarniku. Po przygotowaniu i przelaniu masy do formy wstawia się ją do nagrzanego wcześniej pieca. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Pieczenie trwa około 40 minut. W tym czasie masa jajeczna się zetnie, a wierzch stanie się apetycznie rumiany. Pudding chlebowy można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
SKŁADNIKI
- 500 g czerstwego pieczywa (chleb pszenny, bagietka, croissanty)
- 400 ml mleka
- 100 g cukru trzcinowego
- 5 jajek
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki roztopionego masła + do wysmarowania formy
- szczypta soli
- dodatkowo:
- 1 szklanka sezonowych owoców
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czerstwe pieczywo porwać na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Wlać mleko i odstawić na 15 minut.
- Jajka utrzeć z cukrem na puch. Dodać roztopione masło i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać.
- Masę jajeczną przelać do miski z pieczywem w mleku. Wsypać posiekane orzechy. Dokładnie wymieszać.
- Składniki przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Na wierzchu ułożyć owoce.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
- Podawać na śniadanie, na deser lub jako słodką przekąskę.