Nie muffiny, nie pączki… Popovers! A z żurawiną smakują obłędnie

2025-11-26 9:31

Lekkie i aromatyczne bułeczki, które świetnie sprawdzą się na śniadanie czy deser. Te przypominające yorkshire pudding bułeczki są niesamowicie lekkie i puszyste. Sprawdzony przepis na popovers z żurawiną zachwyci każdego, kto choć raz postanowi go spróbować.

Nie muffiny, nie pączki… Popovers! A z żurawiną smakują obłędnie

i

Autor: Melissaanne Colors/ Shutterstock
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Bez drożdży i proszku do pieczenia. Te bułeczki to hit

Popovers to przepyszne, lekkie i puste w środku bułeczki, które cieszą się ogromną popularnością w Stanach Zjednoczonych. Przygotowuje się je z ciasta przypominającego ciasto naleśnikowe - składają się głównie z mąki, jajek i mleka. Nie znajdziemy w nich ani drożdży, ani proszku do pieczenia.

Ich nazwa nawiązuje do tego, że podczas pieczenia "wyskakują ponad foremkę" (pop over the tin). A wszystko dlatego, że podczas pieczenia w wysokiej temperaturze, nasze bułeczki rosną niesamowicie wysokie.

Bułeczki, które pasują do wszystkiego. Zachwyć się ich prostotą

Mają one chrupiącą skorupkę, pod którą znajduje się część miękkiego ciasta i pusty środek. Mogą tym samym niektórym przywodzić na myśl ciasto ptysiowe. Te bułeczki są niezwykle uniwersalne, ponieważ można je podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Dodatek żurawiny sprawia, że nadajemy im nowszego, ciekawszego smaku.

Te bułki to prosty i ciekawy sposób na aromatyczne śniadanie czy deser. Można je wykorzystać również do zup, gulaszy czy sosów. Wypróbuj ten przepis na bułeczki, które nie potrzebują drożdży ani proszku do pieczenia.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka lekko ciepłego mleka
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki masła roztopionego
  • 1 łyżka cukru
  • Szczypta soli
  • 0,5 szklanki suszonej lub świeżej żurawiny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
  • Formę do muffinek wkładamy do piekarnika, żeby się nagrzała.
  • W misce mieszamy jajka, mleko i roztopione masło, aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Dodajemy mąkę, cukier i sól.
  • Mieszamy do połączenia się składników.
  • Dodajemy żurawinę i mieszamy delikatnie.
  • Wyjmujemy formę i ostrożnie natłuszczamy każde wgłębienie.
  • Ciasto wlewamy do formy.
  • Pieczemy około 15 minut w 220 stopniach.
  • Temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy kolejne 15-20 minut (WAŻNE! Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia).
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...