Nie muffiny, nie pączki… Popovers! A z żurawiną smakują obłędnie
Lekkie i aromatyczne bułeczki, które świetnie sprawdzą się na śniadanie czy deser. Te przypominające yorkshire pudding bułeczki są niesamowicie lekkie i puszyste. Sprawdzony przepis na popovers z żurawiną zachwyci każdego, kto choć raz postanowi go spróbować.
i
Dieta wegetariańska
Bez drożdży i proszku do pieczenia. Te bułeczki to hit
Popovers to przepyszne, lekkie i puste w środku bułeczki, które cieszą się ogromną popularnością w Stanach Zjednoczonych. Przygotowuje się je z ciasta przypominającego ciasto naleśnikowe - składają się głównie z mąki, jajek i mleka. Nie znajdziemy w nich ani drożdży, ani proszku do pieczenia.
Ich nazwa nawiązuje do tego, że podczas pieczenia "wyskakują ponad foremkę" (pop over the tin). A wszystko dlatego, że podczas pieczenia w wysokiej temperaturze, nasze bułeczki rosną niesamowicie wysokie.
Bułeczki, które pasują do wszystkiego. Zachwyć się ich prostotą
Mają one chrupiącą skorupkę, pod którą znajduje się część miękkiego ciasta i pusty środek. Mogą tym samym niektórym przywodzić na myśl ciasto ptysiowe. Te bułeczki są niezwykle uniwersalne, ponieważ można je podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Dodatek żurawiny sprawia, że nadajemy im nowszego, ciekawszego smaku.
Te bułki to prosty i ciekawy sposób na aromatyczne śniadanie czy deser. Można je wykorzystać również do zup, gulaszy czy sosów. Wypróbuj ten przepis na bułeczki, które nie potrzebują drożdży ani proszku do pieczenia.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka lekko ciepłego mleka
- 2 duże jajka
- 2 łyżki masła roztopionego
- 1 łyżka cukru
- Szczypta soli
- 0,5 szklanki suszonej lub świeżej żurawiny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
- Formę do muffinek wkładamy do piekarnika, żeby się nagrzała.
- W misce mieszamy jajka, mleko i roztopione masło, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Dodajemy mąkę, cukier i sól.
- Mieszamy do połączenia się składników.
- Dodajemy żurawinę i mieszamy delikatnie.
- Wyjmujemy formę i ostrożnie natłuszczamy każde wgłębienie.
- Ciasto wlewamy do formy.
- Pieczemy około 15 minut w 220 stopniach.
- Temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy kolejne 15-20 minut (WAŻNE! Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia).