Nie jajka, nie twaróg. Pełną smaku pastę śniadaniową robię z tych 2 składników i kilku dodatków

2025-12-02 12:30

Pasty kanapkowe zwykle przygotowuje się z jajek lub na bazie twarogu. Te składniki warto zamienić na inne produkty i wyczarować pełną smaku i zdrowia pastę, która świetnie sprawdzi się na śniadanie. Pasta z awokado i pomidora wzbogacona kilkoma dodatkami smakuje wyśmienicie i dostarcza niezbędnych substancji odżywczych. Poznajcie prosty i błyskawiczny przepis na pastę śniadaniową z awokado i pomidora.

pasta śniadaniowa z awokado i pomidorem

i

Autor: Pixel-shot/ Shutterstock Weź awokado i te składniki. Znakomitą pastę zrobisz w 5 minut. Podaj ją na śniadanie.
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Czy awokado pasuje do pomidora?

Zastanawiacie się, czy pomidor i awokado to dobre połączenie? Odpowiedź znajdziecie w tym prostym przepisie na pyszną pastę śniadaniową. Awokado i pomidor to bardzo smaczna kombinacja. Smaki i tekstury obu składników idealnie się uzupełniają. Awokado jest kremowe i delikatne, a pomidor soczysty i lekko kwaśny. To wyborne połączenie można wykorzystać w sałatkach i sosach, jako dodatek do kanapek czy dań głównych. Jednak najlepiej sprawdzić to, przyrządzając pełną smaku i zdrowia pastę na śniadanie.

Warto wiedzieć, że śniadaniowa pasta z awokado i pomidora jest bardzo zdrowa. Oba składniki są bogate w substancje odżywcze i korzystnie wpływają na zdrowie. Kombinacja awokado i pomidora dostarcza szerokiego spektrum witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Pasta śniadaniowa stanowi dobre źródło błonnika i zdrowych tłuszczy, które korzystne są dla serca.

Co można dołożyć do pasty z awokado?

W tym prostym i szybkim przepisie smaczną i zdrową pastę na śniadanie robi się z kilku składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok. Głównymi składnikami są awokado i pomidor, a towarzyszą im takie dodatki jak:

  • czerwona cebula
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić pastę z awokado i pomidorów?

Przepis na znakomitą domową pastę z awokado i pomidora, którą podaje się na śniadanie, jest bardzo prosty. Jedną z jego zalet jest czas przygotowania. Pasta jest gotowa w kilka minut, więc można ją zrobić nawet rano. W sumie to około pięciu minut pracy. Nie trzeba czekać, aż składniki się przegryzą, więc oszczędność czasu jest spora. Nawet mikser nie jest potrzebny. Składniki łączy się za pomocą widelca.

Jak więc zrobić domową pastę śniadaniową z awokado i pomidora? Przepis został podzielony na parę nieskomplikowanych kroków, co znacznie ułatwia pracę.

  • 1. krok – wydrążenie awokado, rozgniecenie widelcem i skropieniem sokiem z cytryny
  • 2. krok – obranie i pokrojenie pomidora, wymieszanie z awokado
  • 3. krok – połączenie pasty z pozostałymi składnikami i przyprawami.

SKŁADNIKI

  • 2 awokado
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ i przełożyć do miseczki. Rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny.
  • Pomidor sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę, usuwając szypułki. Dodać do awokado.
  • Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do pozostałych składników. Wymieszać.
  • Wlać oliwę z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Podawać z ulubionym pieczywem na śniadanie lub jako przekąskę.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...