Najlepsze tosty francuskie robię z tego pieczywa. Są idealnie słodkie i przyjemnie chrupiące

tosty francuskie z chałki
Autor: Shutterstock Na śniadanie podaj tosty po francusku. Zachwycają smakiem i aromatem.
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Jeżeli szukacie przepisu na pyszne śniadanie na ciepło, rozwiązanie znajdziecie poniżej. Wyborne tosty francuskie przygotowane z chałki smakują obłędnie. Są idealnie słodkie, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Ich przygotowanie jest łatwe i szybkie, a lista składników jest krótka. Poznajcie prosty przepis na perfekcyjne śniadanie, czyli tosty francuskie z chałki.

Dlaczego warto zrobić tosty francuskie z chałki?

Chałka to więcej niż tylko chleb. To ważny element żydowskiej kultury i tradycji, który łączy ludzi i przypomina o ważnych wydarzeniach z historii narodu żydowskiego. Symbolizuje radość i obfitość. W naszym kraju można ją kupić w wielu sklepach i piekarnikach przez cały rok. Szczególnie przepadają za nią dzieci, ponieważ ma lekko słodki smak i jest puszysta. Idealnie sprawdzi się zamiast chleba czy pieczywa tostowego do przygotowania smacznego śniadania.

Pyszne i chrupiące tosty po francusku przygotowane z chałki to pomysł na słodkie śniadanie na ciepło. Z wierzchu są chrupiące, a środek jest miękki, puszysty i delikatny. Świetnie komponują się z takimi dodatkami jak owocowe dżemy i konfitury, sezonowe owoce czy kremowe serki. Takie śniadanie nie tylko zaspokoi głód, ale i doda energii, a także zapewni dobry humor na cały dzień.

Jak zrobić tosty francuskie z chałki?

Przepis na wyśmienite tosty francuskie z chałki nie jest trudny. Jego największą zaletą jest czas przygotowania. Znakomite śniadanie na ciepło jest gotowe w niecały kwadrans. Lista składników jest krótka i obejmuje łatwo dostępne składniki. Znalazło się na niej tylko pięć produktów i szczypta cynamonu. Z przepisu warto skorzystać, kiedy zakupiona kilka dni wcześniej chałka czasy świetności ma już za sobą. Zamiast wyrzucać, z czerstwej chałki można łatwo i szybko wyczarować pyszne śniadanie na ciepło.

Jak więc zrobić pełne smaku i aromatu słodkie tosty francuskie z chałki? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie, a wrażenia smakowe są zachwycające.

  • 1. krok – roztrzepanie i wymieszanie jajek z pozostałymi składnikami i cynamonem
  • 2. krok – namoczenie w masie jajecznej chałki
  • 3. krok – usmażenie tostów francuskich z chałki na maśle na patelni

Z czym podawać tosty francuskie z chałki?

Wyśmienite i chrupiące tosty po francusku przygotowane z chałki to pomysł na sycące i ciepłe śniadanie. Tosty świetnie smakują same, ale danie można nieco wzbogacić. Sprawdzą się dżemy, konfitury i powidła. Idealnym dodatkiem są też kremowe serki do smarowania i sezonowe owoce. Właśnie teraz, kiedy lato jest w pełni, owoców jest pod dostatkiem. Tosty francuskie z chałki można dodatkowo skropić miodem lub syropem klonowym. Chociaż są to tosty na słodko, smacznie komponują się z wytrawnymi dodatkami, takimi jak bekon, awokado czy jajko sadzone.

SKŁADNIKI

  • 4 kromki chałki
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta mielonego cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajko wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem.
  • Wlać mleko i wsypać cukier z wanilią oraz cynamon. Dokładnie wymieszać.
  • Kromki chałki zanurzać w mieszance.
  • Na patelni roztopić masło. Na średnim ogniu smażyć chałkę, aż zacznie się rumienić.
  • Podawać na śniadanie z owocami i kremowym serkiem.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej