Najlepsze tosty francuskie robię z tego pieczywa. Są idealnie słodkie i przyjemnie chrupiące

Dieta wegetariańska
Jeżeli szukacie przepisu na pyszne śniadanie na ciepło, rozwiązanie znajdziecie poniżej. Wyborne tosty francuskie przygotowane z chałki smakują obłędnie. Są idealnie słodkie, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Ich przygotowanie jest łatwe i szybkie, a lista składników jest krótka. Poznajcie prosty przepis na perfekcyjne śniadanie, czyli tosty francuskie z chałki.
Dlaczego warto zrobić tosty francuskie z chałki?
Chałka to więcej niż tylko chleb. To ważny element żydowskiej kultury i tradycji, który łączy ludzi i przypomina o ważnych wydarzeniach z historii narodu żydowskiego. Symbolizuje radość i obfitość. W naszym kraju można ją kupić w wielu sklepach i piekarnikach przez cały rok. Szczególnie przepadają za nią dzieci, ponieważ ma lekko słodki smak i jest puszysta. Idealnie sprawdzi się zamiast chleba czy pieczywa tostowego do przygotowania smacznego śniadania.
Pyszne i chrupiące tosty po francusku przygotowane z chałki to pomysł na słodkie śniadanie na ciepło. Z wierzchu są chrupiące, a środek jest miękki, puszysty i delikatny. Świetnie komponują się z takimi dodatkami jak owocowe dżemy i konfitury, sezonowe owoce czy kremowe serki. Takie śniadanie nie tylko zaspokoi głód, ale i doda energii, a także zapewni dobry humor na cały dzień.
Jak zrobić tosty francuskie z chałki?
Przepis na wyśmienite tosty francuskie z chałki nie jest trudny. Jego największą zaletą jest czas przygotowania. Znakomite śniadanie na ciepło jest gotowe w niecały kwadrans. Lista składników jest krótka i obejmuje łatwo dostępne składniki. Znalazło się na niej tylko pięć produktów i szczypta cynamonu. Z przepisu warto skorzystać, kiedy zakupiona kilka dni wcześniej chałka czasy świetności ma już za sobą. Zamiast wyrzucać, z czerstwej chałki można łatwo i szybko wyczarować pyszne śniadanie na ciepło.
Jak więc zrobić pełne smaku i aromatu słodkie tosty francuskie z chałki? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie, a wrażenia smakowe są zachwycające.
- 1. krok – roztrzepanie i wymieszanie jajek z pozostałymi składnikami i cynamonem
- 2. krok – namoczenie w masie jajecznej chałki
- 3. krok – usmażenie tostów francuskich z chałki na maśle na patelni
Z czym podawać tosty francuskie z chałki?
Wyśmienite i chrupiące tosty po francusku przygotowane z chałki to pomysł na sycące i ciepłe śniadanie. Tosty świetnie smakują same, ale danie można nieco wzbogacić. Sprawdzą się dżemy, konfitury i powidła. Idealnym dodatkiem są też kremowe serki do smarowania i sezonowe owoce. Właśnie teraz, kiedy lato jest w pełni, owoców jest pod dostatkiem. Tosty francuskie z chałki można dodatkowo skropić miodem lub syropem klonowym. Chociaż są to tosty na słodko, smacznie komponują się z wytrawnymi dodatkami, takimi jak bekon, awokado czy jajko sadzone.
SKŁADNIKI
- 4 kromki chałki
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta mielonego cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajko wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem.
- Wlać mleko i wsypać cukier z wanilią oraz cynamon. Dokładnie wymieszać.
- Kromki chałki zanurzać w mieszance.
- Na patelni roztopić masło. Na średnim ogniu smażyć chałkę, aż zacznie się rumienić.
- Podawać na śniadanie z owocami i kremowym serkiem.