Na śniadanie szykuje ten prosty wypiek. Mój dom pachnie godzinami
Pyszne, proste i niesamowicie aromatyczne. Jabłkowo-cynamonowe scones to idealny pomysł do herbaty czy na słodkie śniadanie. Ten wypiek wychodzi mięciutki, a jego zapach rozniesie się po całym domu. Rozkoszuj się tym niesamowitym smakiem, zamkniętym w prostym i aromatycznym wypieku.
i
Dieta wegetariańska
Do kawy i na śniadanie. Przygotuj samemu
Scones, czyli wypiek, który plasuje się gdzieś pomiędzy bułeczkami a ciastkami. Wychodzi on kruchy na zewnątrz a mięciutki w środku. Całość jest szybka i prosta w przygotowaniu, a można je dość prosto modyfikować do własnych potrzeb i "widzimisię".
Bez tego scones nie wyjdą. Najważniejsze porady
Są jednak trzy najważniejsze rzeczy jeśli chodzi o przygotowanie tego przepisu. Po pierwsze masło musi koniecznie być zimne. To właśnie dzięki niemu nasz wypiek wychodzi delikatny i warstwowy. Zastąpienie go miękkim lub rozpuszczonym masłem sprawi, że nasze scones wyjdą płaskie i zbite.
Kolejnym ważnym punktem jest mieszanie tylko do połączenia składników. Niestety, im dłużej będziemy mieszać, tym twardsze później wyjdą nasze wypieki. Niezwykle ważna jest tu również temperatura pieczenia. Dzięki wysokiej temperaturze od razu rosną a górę, zamiast rozpływać się na boki.
Choć do wyboru mamy całą masę dodatków, to jednak jabłko nada naszym wypiekom wilgoci i naturalnej słodyczy. Jeśli chcemy możemy dodatkowo dorzucić rodzynki, żurawinę czy posiekane orzechy.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- do posypania: brązowy cukier + odrobina cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i sól.
- Dodajemy zimne masło i ucieramy palcami, aż będzie przypominało kruszonkę.
- W osobnej misce mieszamy jajko, mleko i wanilię.
- Dolewamy mokre składniki do suchych.
- Mieszamy do połączenia.
- Dodajemy obrane i pokrojone jabłko.
- Ciasto przekładamy na stolnice wysypaną mąką.
- Formujemy okrąg o grubości ok. 2 cm.
- Kroimy go na 8 trójkątów.
- Układamy nasze scones na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posypujemy cukrem i cynamonem.
- Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach.