Na Boże Narodzenie czy zwykłą przekąskę? Te muffinki są idealne na każdą okazję
Śniadanie czy deser? Te muffinki sprawdzą się perfekcyjnie niezależnie od okazji. Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować ten niesamowicie aromatyczny wypiek. Rozkoszuj się prostotą i niesamowitym smakiem, który zostanie z tobą na długi czas.
i
Dieta wegetariańska
Aromatyczne muffinki żurawinowo-pomarańczowe to danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację czy przekąskę. Ba! Bez problemu możemy je również ustawić na wigilijnym stole, gdzie będą roznosiły swój niesamowity sapach, który pokochają wszyscy.
Co potrzebujesz do muffinek żurawinowo-pomarańczowych? Lista składników
Te muffinki są proste w przygotowaniu. Wystarczy kilka prostych składników, by móc zajadać się prostym wypiekiem. Do ich przygotowania potrzebować będziemy:
- mąki
- cukru
- proszku do pieczenia
- soli
- skórki z pomarańczy
- jajek
- oleju
- soku pomarańczowego
- ekstraktu waniliowego
- żurawiny
Jeśli chodzi o żurawinę, to możemy używać zarówno świeżej, jak i mrożonej. Jeśli zdecydujemy się na tę druga to nie musimy uprzednio jej rozmrażać. Można bez problemu dorzucić ją do ciasta jeszcze zamrożoną. Jeśli zależy nam na bardziej puszystych muffinkach, możemy sok zastąpić maślanką.
Lukier pomarańczowy w kilka sekund. Dodaj do muffinek
Choć muffinki same w sobie smakują obłędnie to możemy je z wierzchu posypać również odrobiną cukru trzcinowego. Dobrym pomysłem będzie również przygotowanie szybkiego lukry pomarańczowego - wystarczy wymieszać cukier puder z sokiem pomarańczowym.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- W jednej misce mieszamy cukier, proszek do pieczenia, sól i skórkę pomarańczową.
- W drugiej misce łączymy mokre składniki: jajka, olej, sok pomarańczowy i wanilię.
- Mike składniki przelewamy do suchych.
- Mieszamy tylko do momentu połączenia.
- Dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy.
- Ciasto przelewamy do papilotek (tak do 3/4 wysokości).
- Pieczemy około 20 minut.
- Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.