Meksykańskie śniadanie na wyciągnięcie ręki. Wystarczy kilka prostych składników

Meksykańskie śniadanie na wyciągnięcie ręki. Wystarczy kilka prostych składników
Autor: Shutterstock.com Meksykańskie śniadanie na wyciągnięcie ręki. Wystarczy kilka prostych składników
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Na śniadanie wybierz się w podróż do kulinarnego Meksyku. To tradycyjne danie nie tylko świetnie smakuje, ale również jest proste w przygotowaniu. Składa się z kilku osobnych składników, które razem tworzą niesamowite śniadanie, które zasmakuje każdemu.

Proste śniadanie po meksykańsku. Wystarczy kilka składników

Migas to przepyszne danie, które składa się z przepysznej, chrupiącej tortilli, jajek i warzyw. To idealnie proste, ale niezwykle aromatyczne danie, które zaskakuje każdemu. Dzięki dodatkowi papryczki jalapeno, danie to zyskuje potrzebnego mu "kopa", co sprawia, że smakuje, jak żadne inne.

To proste do przygotowania danie, którym naje się cała rodzina. Wystarczy dodawać składniki w odpowiedniej kolejności, by wszystko było przygotowane dokładnie tak jak powinno.

To meksykańskie śniadanie smakuje naprawdę wspaniale i warto je wypróbować. Co ciekawe, jeśli nie mamy w domu żadnej tortilli możemy również przygotować je z... czerstwego chleba. To świetny sposób, by pozbyć się zalegającego pieczywa bez konieczności wyrzucania go.

To danie to naprawdę fajny i ciekawy sposób na rozpoczęcie dnia. Wystarczy kilka składników, by móc się rozkoszować tym daniem rodem z Meksyku. To proste danie przygotujemy w zaledwie kilka chwil, a szybko stanie się nowym ulubieńcem.

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki oleju
  • 5 tortilli
  • 1 papryczka jalapeno
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 jajek
  • pół cebuli
  • 1 świeży pomidor
  • 1 awokado
  • 2 rzodkiewki
  • Ser

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzewamy olej.
  • Tortille kroimy a kawałki i podsmażamy.
  • Dodajemy posiekane jalapeno, czosnek i cebulę.
  • Podsmażamy, aż zmiękną.
  • Dodajemy jajka i doprawiamy.
  • Całość dokładnie mieszamy, aż do połączenia.
  • Dodajemy pokrojone pomidory i dokładnie mieszamy.
  • Zdejmujemy z ognia, dodajemy ser, rzodkiewki i awokado.
Jajka – zdrowie w skorupce
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej