Masło za 7 złotych zostaw w sklepie. Tańsza i lepsza opcja jest na wyciągnięcie ręki
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Masło jest produktem obowiązkowym w każdym polskim domu. Wiele osób nie wyobraża sobie zjedzenia bez niego kanapki. Niestety, nie tylko sporo kosztuje, ale też duża jego ilość może źle wpływać na nasze zdrowie. Warto więc, zamiast niego postawić na alternatywę. Samodzielnie przygotowane smarowidło ze słonecznika idealnie sprawdzi się jako zamiennik.
Smarowidło ze słonecznika - potrzebne składniki
W ograniczonej ilości masło nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia. Jest źródłem cennego białka, jednak jako tłuszcz pochodzenia zwierzęcego może doprowadzić do podniesienia ciśnienia i znaczącego wzrostu cholesterolu, który zapycha później żyły. Nie znaczy to jednak, że teraz mamy jeść wyłącznie suchy chleb. Masło możemy wymienić na setki najróżniejszych smarowideł. Jednym z nich jest pasta z nasion słonecznika. Smak jest co prawda inny, ale może nam przypaść do gustu. Najważniejsze jest jednak to, że jest niesamowicie zdrowy. Co więcej, do przygotowania wystarczą trzy składniki:
- słonecznik
- sól
- oliwa z oliwek
Jeśli mamy taką ochotę możemy dodać do niego tez inne składniki, jak czosnek, szczypior, pietruszkę czy suszone pomidory.
Zamień masło na pastę ze słonecznika
Przygotowanie domowej pasty ze słonecznika nie jest ciężkie. Nasiona wystarczy uprażyć w piekarniku i zblendować ze wszystkimi składnikami. Samo smarowidło jest jednak skarbnicą dobrych witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach. Znajdziemy tu witaminę A dbającą o wzrok czy E, którą nazywa się witaminą mądrości. Co najważniejsze jednak pasta ze słonecznika jest pełna nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów i steroli.
SKŁADNIKI
- Pół szklanki łuskanego słonecznika
- 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
- Pół łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
- Na blachę z wysokimi brzegami równomiernie wykładamy łuskany słonecznik.
- Pieczemy przez 10/15 minut, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania złocistego koloru.
- Zostawiamy do ostygnięcia.
- Nasiona wkładamy do blendera, dodajemy oliwę oraz sól i miksujemy na gładką masę.
- Całość przekładamy do słoika i gotowe.