Lekkie jak chmurka i pyszne placuszki robię z 3 składników. Nie dodaję do nich mleka, mąki i cukru

placki bez węglowodanów
Autor: Shutterstock Bez mąki, mleka i cukru. Te pyszne i lekkie placuszki to świetny przepis na fit śniadanie.
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czy można zrobić pyszne domowe placki bez mąki, mleka i cukru? Jak się okazuje, nie ma żadnego problemu, aby w kwadrans usmażyć furę taki smakowitych placuszków. Nawet bez tych składników placki smakują wyśmienicie, są puszyste i lekkie jak piórko. Poznajcie sprawdzony przepis na wyborne fit placuszki bez węglowodanów.

Z czego zrobić placuszki bez węglowodanów?

Aby przygotować lekkie i dietetyczne placuszki bez węglowodanów, potrzebne są tylko trzy podstawowe produkty. Są łatwo dostępne przez cały rok. Nie trzeba ich szukać w wyspecjalizowanych delikatesach czy sklepach ze zdrową żywnością. Na liście składników nie ma mąki pszennej, mleka czy cukru. Puszyste domowe placki można usmażyć z ciasta bez tych składników.

Co jest więc potrzebne, aby zrobić w domu pełne smaku i aromatu lekkie placki bez węglowodanów? Wystarczą tylko trzy produkty, takie jak:

Jak zrobić placki bez węglowodanów?

Przepis na delikatne placuszki bez mąki, mleka i cukru nie jest trudny. Przygotowanie zajmuje dosłownie moment. Już po kwadransie można cieszyć się wybornym smakiem tych małych placków. Do smażenia przyda się patelnia z powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem. Dzięki temu nie ma potrzeby używania dodatkowego oleju do smażenia. Placki można też usmażyć na zwykłej patelni, ale warto skropić ją olejem i rozprowadzić go po jej powierzchni za pomocą kuchennego pędzla.

Jak więc zrobić puszyste dietetyczne placuszki bez dodatku mąki, cukru i mleka? Przepis składa się z kilku banalnie łatwych kroków.

  • 1. krok – wymieszanie żółtek z masłem orzechowym i proszkiem do pieczenia
  • 2. krok – ubicie białek na sztywną pianę
  • 3. krok – połączenie masy z żółtek z ubitymi białkami
  • 4. krok – usmażenie placuszków na patelni

Jak podawać placki bez węglowodanów?

Przepis na te smaczne i proste fit placki warto zapisać. Świetnie sprawdzą się na ciepłe śniadanie. Wybornie smakują z dodatkiem świeżych sezonowych owoców, naturalnego jogurtu lub śmietankowego serka. Można też podawać je na deser lub jako przekąskę między posiłkami. To pomysł na jedzenie na wynos do pracy lub szkoły. Są dobre i na ciepło, i na zimno.

Zaletą tego przepisu jest to, że można z niego korzystać w czasie diety odchudzającej. Placki nie zawierają zbędnych kalorii. Są bogate w białko i zdrowe tłuszcze. Bez obaw mogą je jeść osoby, które unikają glutenu lub mają na niego alergię.

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 50 g masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • dodatkowo:
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Do żółtek dodać masło orzechowe i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę.
  • Do masy z żółtek stopniowo dodawać ubite białka i delikatnie mieszać do połączenia składników.
  • Patelnię skropić kilkoma kroplami oleju i rozsmarować go pędzlem kuchennym. Rozgrzać i za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron około 4 minut, aż zaczną się rumienić.
  • Podawać na śniadanie lub deser.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej